Lever jij vakantiedagen in?
De directie heeft de OR gevraagd om in te stemmen met het inleveren van vakantiedagen. Mag dat? Deze vraag werd ons bij de OR advieslijn gesteld. Het illustreert dat sommige directies verwachten dat de Coronacrisis ook volgend jaar gevolgen heeft voor de financiële situatie van het bedrijf. Er wordt gezocht naar oplossingen die buiten de gebaande paden liggen.
Hoe zit het precies? Het minimale aantal vakantiedagen dat je hebt is wettelijk geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Extra (bovenwettelijke) vakantiedagen wordt meestal afgesproken in een cao door vakbonden en werkgevers. Valt jouw bedrijf niet onder een cao, dan zijn er wellicht afspraken vastgelegd in een bedrijfsreglement of het staat in je arbeidscontract. Volgens de Wet op de Ondernemingsraden moeten collectieve vakanties worden afgesproken met de OR. Over de manier waarop ADV dagen (arbeidsduurverkorting) worden ingepland wordt de OR in cao’s ook vaak aangewezen als gesprekspartner. Moet de bestuurder inderdaad bij de ondernemingsraad zijn om vakantiedagen in te zetten bij een slechte financiële situatie?
Vakantiedagen zijn net als loon, arbeidsduur en werktijden primaire arbeidsvoorwaarden. Hierover worden altijd duidelijke afspraken gemaakt, soms in de cao, soms individueel. Het wettelijk aantal vakantiedagen waar je recht op hebt volgens het Burgerlijk Wetboek moet je kunnen opnemen in een jaar. Dat is 4x de arbeidsduur per week, zodat je 4 weken verlof kan opnemen. Hiervan mag niet worden afgeweken en deze vakantiedagen mogen dus niet worden ingeleverd bij de organisatie. Ze mogen ook niet worden geruild tegen extra loon en ze vervallen ze op 1 juli van het volgende jaar. Je moet ze voor die tijd opnemen en de werkgever moet je daartoe in staat stellen. In sommige cao’s staat dat deze dagen langer mogen blijven staan als het echt niet mogelijk is om ze op te nemen, zoals bijvoorbeeld in de cao verpleeg- en verzorgingshuizen (VVT). Bij bovenwettelijke vakantiedagen is er meer mogelijk.
In artikel 27 van de WOR staat dat de OR instemmingsrecht heeft over regelingen op het gebied van een aantal arbeidsvoorwaarden. De primaire arbeidsvoorwaarden vallen hier buiten. Dat betekent dat de ondernemingsraad geen afspraken kan maken over het aantal vakantiedagen dat je krijgt of zou moeten inleveren. Of iemand vrijwillig vakantiedagen wil inleveren voor het bedrijf, is een individuele zaak. De bestuurder moet dan aan iedereen individueel deze vraag stellen. In de cao kunnen wel afspraken staan over bovenwettelijke vakantiedagen, bijvoorbeeld dat een aantal daarvan verplicht door de organisatie aangewezen kunnen worden. De OR heeft dan wel instemmingsrecht.
Sta je als OR nu helemaal buiten spel? Wat kun je als OR wel doen? Je kunt meedenken over andere manieren om kosten te besparen of meer te doen met de mogelijkheden die er zijn. De ondernemingsraad heeft wel een duidelijke en belangrijke rol bij het gesprek over verschillende oplossingen met de achterban. Ga ermee aan de slag!
Hebben jullie andere oplossingen buiten de gebaande paden bedacht? Laat het ons weten, wij denken graag met jullie mee!
Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs.
Of bel onze OR Advieslijn:
De OR advieslijn, de hele werkdag bereikbaar!
Bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur via 0343 – 473 473
Mail je vraag direct op: oradvieslijn@sbiformaat.nl
Geschreven door Geertrude van Amerongen, organisatieadviseur