Blog

Herhaling is het fundament van het begrijpen

Keti Koti
01 juli 2024 / Shirley Mathoera

Van slavernij tot medezeggenschap

Keti Koti is een belangrijk moment van herdenking en reflectie. Keti Koti is bekend om de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

Op 1 juli herdenken we de dag waarop de slavernij officieel werd afgeschaft in het Koninkrijk der Nederlanden. Dit jaar is dat 161 jaar geleden. Keti Koti betekent “ketenen gebroken” in het Surinaams, en het symboliseert de vrijheid en de strijd tegen onderdrukking.

Deze viering is een gelegenheid om stil te staan bij het slavernijverleden. De pijn en het lijden van degenen die tot slaaf werden gemaakt, en de blijvende gevolgen van dit duistere hoofdstuk van onze geschiedenis. Het is ook een moment van solidariteit en verbinding, waarbij mensen van verschillende achtergronden samenkomen om de vrijheid te vieren en te streven naar gelijkheid, waardigheid en rechtvaardigheid.

Keti Koti herinnert ons eraan dat we ons bewust moeten zijn van onze geschiedenis en actief moeten werken aan een inclusieve samenleving. Het is een tijd om te reflecteren, te leren en te streven naar een betere toekomst voor iedereen.

Keti Koti en medezeggenschap

Keti Koti is ook relevant voor de medezeggenschap. Het markeert de strijd tegen onderdrukking en ongelijkheid. Door te reflecteren op het slavernijverleden worden we herinnerd aan het belang van gelijke rechten en kansen. Het stimuleert ons om te blijven vechten voor inclusie en rechtvaardigheid in de samenleving. Keti Koti dient als een inspiratiebron om op te komen voor de medezeggenschap en voor een gelijke stem voor iedereen, ongeacht afkomst. Door het verleden te herdenken en te leren, streven we naar een toekomst met volledige medezeggenschap en gelijkheid. Van gedwongen arbeid tot medezeggenschap in organisaties. Door onze arbeidsgeschiedenis te kennen kunnen we vandaag dankbaar zijn voor waar we nu staan en dat we samen elke dag een beetje beter maken. Samen.

Wil je meer inzicht krijgen in de geschiedenis van de medezeggenschap in samenhang met de (inter)nationale ontwikkelingen? Bekijk de tijdlijn van de medezeggenschap!

SBI Formaat_Shirley Mathoera

Geschreven door Shirley Mathoera, trainer/adviseur bij SBI Formaat

Deel dit bericht