Kanteling in de ouderenzorg

Roosters en werktijden zijn gespreksonderwerp nummer één, twee en drie in de ouderenzorg. Er wordt steeds meer flexibiliteit gevraagd van medewerkers, terwijl ook op andere fronten meer van burgers verwacht wordt. Afstemming van werk en privé wordt daardoor een steeds grotere uitdaging. Zelfsturing is al een opkomend thema in de ouderenzorg en nu zijn in de CAO VVT ook afspraken gemaakt die kunnen leiden tot meer zelfroostering.
In de nieuwe CAO VVT is afgesproken dat medewerkers meer invloed moeten krijgen op hun eigen werktijden, de zogenaamde Kanteling. Voor 1 januari 2017 moeten instellingen met hun ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging afspraken maken hoe dit vorm te geven. Dit begint langzaam in te dalen in de sector. Alle trainingen die ik op het moment geef aan OR-en in de ouderenzorg gaan helemaal of gedeeltelijk over de kanteling. Er is nog veel onduidelijkheid over wat het inhoudt. De een denkt dat het wel los zal lopen, de ander breekt het klamme zweet uit bij de gedachte om met collega’s te moeten onderhandelen over werktijden. Het zijn immers altijd dezelfde collega’s die met de leuke diensten wegkomen.
En daar gaat het nou juist om, de bedoeling is dat OR en bestuurder spelregels opstellen waarbinnen het overleg over werktijden plaatsvindt. Eerst ga je natuurlijk na in hoeverre medewerkers al invloed kunnen hebben op hun werktijden en of ze daar tevreden over zijn. Bij een instelling waar je je wensen in kunt dienen en die verwerkt worden in een driemaands basisrooster zal men meer tevreden zijn dan een bij instelling waar je maar één wens in mag dienen en je vervolgens een bureaucratisch ruilcircuit krijgt. In het eerste geval hoeft er misschien niet eens zo veel te veranderen. Daarna bepaal je je visie op invloed van medewerkers en ga je na welke afspraken je wilt maken. Daarover ga je in gesprek met de bestuurder en de achterban en uiteindelijk leg je de afspraken vast.
Tot nu toe ga ik in de trainingen die ik geef vooral in op de beeldvorming: wat houdt de kanteling in. Daarnaast gaan we vaak concreet aan de slag met bepalen wat de OR in het kader af wil spreken. Bijvoorbeeld hoe vaak moet je komen in de week, hoeveel wensen mag je indienen, hoe ga je om met ruilen. Maar ook wie houdt toezicht op naleving van de arbeidstijdenwet, wie levert aan hoeveel zorg er geleverd moet worden. Ik verwacht dat over een tijdje de vraag meer zal gaan over hoe je dit goed bespreekt met de bestuurder en hoe je de achterban er goed bij kunt betrekken. En de tweede helft van het jaar verwacht ik dat er ook OR-en gaan komen die vragen om het concept roosterkader te beoordelen.
Kortom: werk aan de winkel voor ondernemingsraden in de VVT. SBI Formaat kan je daarbij ondersteunen op allerlei vlak. Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat we jullie OR kunnen bieden. Of kom naar de themadag over kanteling en zelfroosteren op 10 mei in Utrecht.
Titus Terwisscha van Scheltinga, trainer/adviseur team Zorg