Juist nu: Training duurzaam ondernemen
Even had ik de ijdele hoop: door te zien hoe effectief we samenwerken tegen corona, pakken we in één keer onze sleurende milieuproblemen ook echt aan. In Nederland deden we al jaren maar een fractie van wat nodig is, want dat was goed voor de economie. Zo wekt ons land het laagste percentage duurzame energie op in Europa, nu ook voorbijgestreefd door Malta en Luxemburg (AD, 2020).
Opeens lag alle bedrijvigheid toch stil. Waarom zouden we de foute economie opnieuw opstarten? Het was zo zalig stil, die eerste corona-weken in maart en april! Zullen we voortaan alleen in de auto stappen voor essentiële ritten en zullen we onze vliegverslaving gewoon laten gaan? Zullen we, vandaag op morgen, alle mensen in de fossiele sector omscholen en inzetten op de energietransitie?
Zo plotseling geruisloos is het niet gegaan. Eerst had ik nog een arrogant oordeel naar mijn landgenoten toen er weer meer personenauto’s dan vrachtwagens over de snelwegen suisden. Ondertussen ben ik zelf ook weer ingestapt. Dus gisteren op vandaag hebben we het CO2-vraagstuk niet opgelost. Maar volgens de wetenschappers moeten de energietransitie over tien jaar wel rond zijn, willen we de allerergste rampscenario’s ontlopen (Milieu Magazine, 2020).
Nu overheden niet krachtig hebben doorgepakt, hangt het lot van de mensheid weer af van innovaties in het bedrijfsleven. Om te doen wat je kunt en om te beïnvloeden wat buiten de eigen onderneming ligt, geeft SBI Formaat een eendaagse cursus duurzaam ondernemen. We laten je zien hoe het spel internationaal gespeeld wordt, kijken wat jij en jouw organisatie al doen en identificeren vervolgstappen. Ondernemers en ondernemingsraden, kom een dag naar Doorn om groots te denken en praktisch te beginnen. Want duurzaamheid moet en het kan. Nu.
Geschreven door Diederik Prakke, trainer/adviseur SBI Formaat.