Blog

Jong zijn als risico

Risico uitzendkrachten blog
09 oktober 2018 / Mieke Brethouwer

‘Verdorie, niet weer’ schrikt Jan als hij het bedrijfsterrein oprijdt. Maar het staat echt op het grote bord bij de ingang, waar het aantal dagen zonder bedrijfsongeval wordt aangegeven. Voor de 3de keer deze maand al is er wat gebeurd. Tot nu toe niet echt ernstig maar toch. Hoog tijd om op onderzoek uit te gaan.

Jan (lid van de VGWM-commissie) snapt het in eerste instantie niet goed. Hij heeft zoveel tijd en energie als OR en VGWM in de Arbo gestopt, jarenlang al. Op het eerste gezicht voldoet het beleid inmiddels aan alle normen en eisen. Ook de moeilijke thema’s als werkdruk en PSA (Psychosociale Arbeidsbelasting) hebben ze op de agenda weten te krijgen. Zelfs het “machogedrag” als bron om zich niet aan bepaalde voorwaarden te willen houden, leek in de teams bespreekbaar. Omdat men eindelijk het risico daarvan inzag. Een dag zit de commissie bij elkaar en zet de verschillende incidenten op ene rij, ook de bijna ongevallen. Dan valt er ineens iets op. Namelijk, dat de meeste collega’s die bij dit soort zaken betrokken zijn nog geen dertig zijn. En dat de meerderheid als uitzendkracht werkt.

Dit blijkt een belangrijke eyeopener. Want deze factoren kunnen dus een, in verhouding, hoger risico op ongevallen veroorzaken. Maar het is een feit dat veel uitzendkrachten jong zijn. Door het tekort op de arbeidsmarkt is het opleidingsniveau en de werkervaring een minder grote rol gaan spelen. Met name jonge mannen kunnen ook nogal eens stoer gedrag van elkaar bewonderen en zelfs stimuleren. Laten zien dat je sterk bent, geintjes maken dat watjes hier niet passen, voorschriften die niet voor hen gelden. De geanalyseerde incidenten wijzen voor een belangrijk deel in die richting. De regels zijn er wel maar ze doen net of ze die niet kennen. Totdat het echt mis gaat, niet iedereen heeft een engeltje op zijn schouder.

Actie geboden dus: voorlichten, als leidinggevende de eerste dagen meelopen, hard genoeg zijn om mensen die zich dan nog van den domme houden daarop te wijzen. En bij onvoldoende verbetering de wacht aanzeggen. Want het risico is te groot.

Deel dit bericht