Blog

Invloed op arbobeleid

25 oktober 2023 / Wendy Roescher

Samen sterk

Stel binnen uw organisatie is er sprake van een stijging van het verzuim als gevolg van psychische klachten. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen ziek worden als gevolg van de werksfeer. Er wordt veel gepest en getreiterd. De HR-manager maakt zich hier zorgen over en wil een nieuw PSA-beleid opstellen. De OR kan zich hierin vinden, maar claimt wel inspraak op dit arbobeleid. Is dit terecht?

Goede arbeidsomstandigheden zijn een voorwaarde om veilig en gezond te kunnen werken. Regelingen op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting (PSA) hebben dan ook een grote impact op de medewerker. Vandaar dat de Wet op de Ondernemingsraden de OR de bevoegdheid geeft om mee te beslissen over alle regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden. In dit artikel gaan we dieper in op het instemmingsrecht.

Bekijk de informatie rondom arbobeleid op onze expertisepagina Arbeid & Gezondheid >>

Instemmingsrecht

Wanneer een ondernemer een regeling in wil voeren, wil wijzigen of intrekken op het gebied van arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en/of re-integratie moet hij/zij de OR voor akkoord vragen volgens artikel 27 lid d van de Wet op de Ondernemingsraden (oftewel het instemmingsrecht). Zonder de instemming van de OR mag de ondernemer een nieuwe regeling niet uitvoeren.

Helaas is er momenteel nog veel onbekendheid bij ondernemingsraden (en bij ondernemers) over het instemmingsrecht op het gebied van Arbo, waardoor besluiten niet altijd langs de OR gaan. En dat is jammer, want uit ervaring blijkt wanneer een OR achter een besluit staat (zij zijn immers de afgevaardigden van de medewerkers) er meer draagvlak is voor Arbo binnen de organisatie.

Meer weten over de invloed van de OR op het arbobeleid? Lees het gehele artikel.

Invloed op arbobeleid

Geschreven door Wendy Roescher, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat

Deel dit bericht