Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
Stilstaan bij een gelijkwaardige toekomst voor iedereen
Op 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een dag om stil te staan bij verbinding en diversiteit. Maar ook bij de momenten waarop deze waarden ontbreken en plaatsmaken voor discriminatie en racisme. Velen van ons hebben wel eens ervaren dat ze buitengesloten werden, simpelweg omdat ze er anders uitzien, een andere mening hebben of andere gebruiken en rituelen volgen. Dit kan uitgroeien tot structurele vormen van uitsluiting. Soms is het echter subtieler, maar daarom niet minder pijnlijk. Het gevoel van: ‘Wij hebben een clubje opgericht…en jij hoort er niet bij.’ Het is een gevoel dat diep raakt, en hoewel het biologisch functioneel kan zijn, hoeven we als mensheid niet meer zo primair te overleven. We hebben de capaciteit om boven dit gevoel uit te stijgen. Toch?
Inzicht en bruggen bouwen
Als trainer en consultant in het domein van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie zie ik hoe dit proces zich voltrekt bij werknemers. Tijdens trainingen worden mensen zich bewust van zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen henzelf en anderen, en het effect hiervan op elkaar. Plotseling lijken ze met nieuwe ogen naar zichzelf en de ander te kijken, alsof er een onzichtbare brug geslagen wordt. Het kan ongemakkelijk zijn, maar juist vanuit dat gedeelde ongemak ontstaan nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen.
Steeds meer diversiteit
De wereld wordt kleiner terwijl de verschillen groter worden. Ook onze samenleving wordt steeds diverser. Op dit moment heeft een kwart van de Nederlandse bevolking een bi-culturele achtergrond, en naar verwachting zal dit in 2050 stijgen tot 40%. Het is daarom van cruciaal belang dat we blijven leren over elkaar, want een gebrek aan begrip en vooroordelen kunnen ernstige problemen veroorzaken.
Het is dan ook goed dat we hier vandaag, op de Dag tegen Racisme en Discriminatie, extra aandacht aan besteden. Laten we deze dag benutten om na te denken, te leren en actie te ondernemen tegen racisme en discriminatie. Wat ga jij doen na vandaag?
Actie tegen discriminatie en racisme: een collectieve strijd
Veel groepen en individuen worden geconfronteerd met discriminatie en racisme, en alleen samen kunnen we werken aan verandering. Discriminatie gebeurt wanneer mensen ongelijk behandeld worden vanwege hun verschillen, terwijl racisme specifiek gericht is op iemands ras. Zelfs vandaag de dag word ik als trainer/adviseur nog geconfronteerd met opmerkingen, zoals “Oh, ik wist niet dat jullie ook zwarte trainers hadden. Ik wist überhaupt niet dat ze bestaan.” of “Ik ben lid van de Ku Klux Klan.” Deze uitspraken worden als ‘grapje’ gebracht. Daarom is het belangrijk om vandaag extra aandacht te vragen, niet alleen voor mezelf maar voor iedereen die met discriminatie en racisme te maken heeft.
Discriminatie kent vele vormen, van subtiele vooroordelen tot openlijk racisme. Het is essentieel om dit te erkennen en actie te ondernemen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Laten we reflecteren op onze eigen vooroordelen en de systemen die discriminatie in stand houden.
Educatie en ondersteuning als sleutels tot verandering
Tijdens het trainen en coachen van ondernemingsraden, medewerkers en bestuurders kan bewust aandacht besteedt worden aan het elimineren of voorkomen van uitsluiting op de werkvloer. Vanuit de nadruk op verbinding kan ook zakelijke succes behaald worden. Inmiddels is het duidelijk dat organisaties met veel diversiteit en een inclusieve werkomgeving succesvoller zijn. Een grotere verscheidenheid aan werknemers geeft een breder scala aan creatieve en innovatieve ideeën en oplossingen. Als er aandacht en respect is voor elkaars eigenheid en diversiteit komt dit de werksfeer zeker ten goede.
Ook scholen kunnen met hun lesprogramma’s diversiteit en respect bevorderen, waardoor we een nieuwe generatie kunnen opvoeden die open-minded is en verschillen waardeert.
Wil jij verandering en bewustwording als het gaat om diversiteit en inclusie binnen jouw organisatie? Werk tijdens de training Diversiteit en inclusie aan een plan van aanpak om als OR je rol te pakken.
Verandering komt niet vanzelf!
Het is niet voldoende om passief te blijven; we moeten actief deelnemen aan de strijd tegen discriminatie en racisme. Luister naar de ervaringen van degenen die gediscrimineerd worden, sta aan hun zijde en spreek je uit tegen onrecht. Overheden, bedrijven en individuen moeten samenwerken voor gelijke kansen en rechtvaardigheid. Ondernemingsraden kunnen discriminerende praktijken aanpakken door beleid en procedures te bevorderen die gelijke behandeling bevorderen, en bewustmakingsinitiatieven ondersteunen om racisme tegen te gaan en een inclusieve werkomgeving te bevorderen.
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) ondersteunt deze inspanningen; Artikel 28 behandelt de samenwerking met de werkgever bij het bevorderen van een goed arbeidsomstandigheden- en gelijkekansenbeleid.
Samen vooruit
Door samen te werken aan het bestrijden van discriminatie en racisme, kunnen we een samenleving creëren waarin diversiteit gevierd wordt en waarin iedereen gerespecteerd wordt. Op deze dag vergroten we niet alleen het bewustzijn, maar tonen we ook vastberadenheid voor een toekomst die gelijkwaardig en inclusief is. Samen!
Geschreven door Shirley Mathoera, trainer/adviseur bij SBI Formaat
- Bewustwording creëren:
Organiseer workshops, trainingen of seminars om bewustwording te vergroten over racisme en discriminatie in de werkomgeving. Dit kan helpen om een cultuur van inclusie te bevorderen en medewerkers aan te moedigen om openlijk over deze kwesties te praten. - Beleid en procedures herzien:
Werk samen met het management om het bestaande beleid en de procedures te herzien en te verbeteren om discriminatie en racisme effectiever aan te pakken. Dit kan onder meer het implementeren van zero-tolerancebeleid, het verbeteren van meldingsprocedures en het versterken van diversiteits- en inclusie-initiatieven omvatten. - Inclusieve communicatie bevorderen:
Moedig open communicatie aan binnen de organisatie en zorg ervoor dat alle medewerkers zich vrij voelen om hun ervaringen met racisme en discriminatie te delen. Dit kan worden bereikt door het creëren van veilige ruimtes voor gesprekken, het opzetten van feedbackmechanismen en het actief luisteren naar de stemmen van minderheidsgroepen. - Samenwerken met stakeholders:
Werk samen met HR, diversiteits- en inclusieteams en andere belanghebbenden om samen te werken aan het creëren van een inclusieve en gelijkwaardige werkomgeving. Door samen te werken en expertise te bundelen, kunnen ondernemingsraden effectiever optreden tegen racisme en discriminatie binnen de organisatie.