Initiatief nemen
“Is die adviesaanvraag er nu nog niet? Straks gaat iedereen op vakantie en is er weer geen quorum. Net als twee jaar terug, het lijkt wel of ze het erom doen.”
OR-secretaris Trudi ligt er soms wakker van. Dan komen de herinneringen aan die zomer weer naar boven. Onder druk van de economische omstandigheden werd de OR toen min of meer gedwongen om in augustus een advies uit te brengen. Na maanden onduidelijkheid moest er ineens gereorganiseerd worden en raakten vijftien mensen hun baan kwijt. Dat was allemaal moeilijk uit te leggen aan de achterban. Die verweet de OR vooral te weinig gedaan te hebben. Dat klopte niet: al maanden vroeg de OR naar de directieplannen. Maar die hield te lang vast aan het idee dat het wel weer goed zou komen. Tot het ineens niet meer ging.
Nu speelt de bestuurder met het idee om drie afdelingen samen te voegen. Want al stijgt de omzet: de indirecte kosten zijn in verhouding te hoog. De OR is bezorgd dat er weer op het laatste moment van alles aangekondigd gaat worden. De bestuurder nu onder druk zetten is ook zo wat. De man werkt keihard, zit continu bij de klanten en haalt veel binnen.
Afwachten dus maar? Nee dat hoeft niet. Een OR kan ook zelf het een en ander ondernemen en hoeft zich niet alleen maar te focussen op de bestuurder. Leg contact met de voordrachtscommissaris, als die er is, en plan een art.24.2 vergadering. Of ga zelf op onderzoek uit, verzamel de cijfers, betrek er een (externe) deskundige bij, maak een eigen analyse en eventueel een initiatiefvoorstel. En laat de achterban weten wat je doet. Dan ga je minder ongerust de zomer in.
Tineke de Rijk – Trainer/adviseur bij SBI Formaat