Hoe zit het met uw kennis over de RI&E?
Volgens de Arbowet moet elke werkgever een zo goed mogelijk arbobeleid voeren. De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is een belangrijk instrument om concreet invulling te geven aan het arbobeleid. In de RI&E staan alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting. Een RI&E is niet af zonder een plan van aanpak. De werkgever moet maatregelen treffen om de risico’s aan te pakken. De OR heeft veel invloed op de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak (instemmingsrecht!). Het is dus voor de OR en natuurlijk voor iedereen in de organisatie handig en verstandig om meer te weten over de RI&E.
Van 21 tot 25 september dit jaar vond de 6e Week van de RI&E plaats. SBI Formaat heeft in deze week een kennistest uitgezet. Hiermee kon je nagaan hoe het zit met je kennis over de RI&E. De test is door 79 mensen ingevuld. Wat viel op? De eerste twee vragen zijn door meer dan de helft van de deelnemers verkeerd ingevuld. Het ging om de volgende vragen:
- Iedere medewerker mag een RI&E uitvoeren (het antwoord is juist).
- Voor de uitvoering van de RI&E moet de medezeggenschap om advies gevraagd worden (het antwoord is onjuist).
Misschien moest u een beetje inkomen, want daarna ging het beter. De laatste drie vragen zijn door 70% of meer deelnemers goed ingevuld. Het ging om de volgende vragen:
- Medewerkers moeten de RI&E kunnen inzien (het antwoord is juist).
- De arbodienst/ bedrijfsarts moet op basis van de RI&E een PAGO-advies geven (het antwoord is juist).
- Blootstelling aan corona hoeft geen onderdeel uit te maken van de RI&E (het antwoord is onjuist).
Conclusie is dat u al best wat weet, maar ook dat er nog veel te leren valt. Wilt u precies weten hoe het zit met de antwoorden? Na deze blog vindt u de vragen met het juiste antwoord en een toelichting. Wilt u nog meer weten over de RI&E? Dan kunt u altijd terecht bij onze expertiseteam Arbeid & Gezondheid:
Ook verzorgen zij een themacursus specifiek over de RI&E:
Training Arbobeleid: RI&E en plan van aanpak
Deze cursus kan ook op maat verzorgd worden. Graag tot ziens! Dan gaan we goed werk maken van de RI&E. Daar wordt iedereen beter van!
Overzicht van de vragen, antwoorden en toelichting
1. Iedere medewerker mag een RI&E uitvoeren.
Het antwoord is juist.
Het bedrijf kan de RI&E laten uitvoeren door de arbodienst/ gecertificeerde arbodeskundigen (kerndeskundigen genoemd in de Arbowet), maar kan de RI&E ook zelf uitvoeren. Meestal zal de uitvoering gedaan of gecoördineerd worden door de preventiemedewerker, maar in feite mag iedere medewerker de RI&E uitvoeren. Een kerndeskundige moet minimaal worden ingeschakeld om de RI&E te toetsen. Dat kerndeskundige beoordeelt onder meer of de RI&E volledig en betrouwbaar is. Daarnaast wordt bijvoorbeeld gekeken of actuele inzichten op het terrein van veiligheid en gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting zijn verwerkt.
2. Voor de uitvoering van de RI&E moet de medezeggenschap om advies gevraagd worden.
Het antwoord is onjuist.
De OR/ medezeggenschap heeft instemmingsrecht op de uitvoering van de RI&E. Het gaat bijvoorbeeld over wie voert het uit en welke methode gehanteerd wordt. Ook het plan van aanpak moet ter instemming aan de OR worden voorgelegd.
3. Medewerkers moeten de RI&E kunnen inzien.
Het antwoord is juist.
De werkgever moet ervoor zorgen dat de medewerkers weten welke risico’s er verbonden zijn aan hun werk en welke maatregelen er zijn getroffen om de risico’s te voorkomen of te beperken. De werknemer moeten de RI&E kunnen inzien. (inzagerecht)
4. De arbodienst/ bedrijfsarts moet op basis van de RI&E een PAGO-advies geven.
Het antwoord is juist.
Het in de Arbowet genoemde periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) is een onderzoek gericht op arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s. Per functie kan een PAGO verschillen. De arbodienst/ bedrijfsarts moet op basis van de RI&E een advies geven voor de types PAGO per functiegroep. Zo is bijvoorbeeld voor een medewerker die in een lawaaiige omgeving werkt een gehooronderzoek van belang en voor een werknemer in de zorg die veel moet tillen een onderzoek naar de lichamelijke belasting belangrijk.
5. Blootstelling aan corona hoeft geen onderdeel uit te maken van de RI&E
Het antwoord is onjuist.
Volgens de Arbowet moet de RI&E actueel zijn. Wanneer er dit jaar de uitvoering van een nieuwe RI&E op het programma staat is het risico van blootstelling aan Corona/COVID-19 een verplicht onderdeel. Dit valt onder de risico’s op blootstelling aan biologische agentia, denk hierbij aan virussen en bacteriën. In veel laboratoria en in de zorgsector is het altijd al een belangrijk onderdeel van de RI&E. Mocht de huidige RI&E op alle andere onderdelen nog actueel zijn, dan kan het onderdeel blootstelling aan COVID-19 toegevoegd worden als een addendum aan de huidige RI&E.
Geschreven door Ir. Nicole Pikkemaat, trainer/ adviseur Arbeid & Gezondheid