Blog

Hoe drukker, hoe beter!

Erik Scherder
26 februari 2020 / Ron Wassenaar

Het ARBO-event (11-02-2020) ging van start met een sprankelende lezing van hersenonderzoeker Erik Scherder.

We weten natuurlijk dat de organisatie waarin we werken veilig, gezond en duurzaam werk, mogelijk moet maken. Erik Scherder voegde daar in zijn lezing een nieuwe invalshoek aan toe: fysieke en mentale inspanning bevorderen veilig, gezond en duurzaam werken. Hoe hebben veiligheid, gezondheid en duurzame inzetbaarheid op het werk te maken met hoe onze hersenen werken en hoe kunnen we daar een goede invloed op uitoefenen? En waar moet ik mijn hele leven op letten?

2 belangrijke hersengebieden

Erik gaf ons uitleg over twee belangrijke hersengebieden. Het eerste gebied maakt onderdeel uit van de hersenstam waar ons beloningssysteem zit. Als we iets goed doen komt dopamine vrij, ervaren we een geluksgevoel. We willen daarvan meer en ervaren we verlangens en verleidingen. Maar ook angst en depressie zetelen in dit hersengebied. Het tweede gebied is de prefrontale cortex, die zorgt voor de zogenaamde topcognitieve functies: plannen, structureren, flexibel denken, etc. Dit zet een gezonde rem op de activiteiten van de hersenstam. Het duurt ongeveer tot je 30e voordat deze cortex is uitgerijpt. Een verklaring voor chronisch stress bij mensen onder de 30, ze willen van alles. Het duurt ’s morgens zo’n 20 minuten om deze cortex aan de gang te krijgen. Voor mensen zonder werk is dit een stuk lastiger. Bij mensen met een burn-out verhindert het cortisol hormoon dat deze cortex zijn werk doet en een rem zet op angsten en depressies.

Werken aan duurzame inzetbaarheid

De verbindingen tussen deze en andere hersengebieden, die zichtbaar zijn als de zogenaamde witte stof, zijn heel belangrijk voor de signaaloverdracht en cognitieve flexibiliteit. Heel belangrijk als je beslissingen moet nemen waar het er op aankomt. Nodig voor veilig en gezond werken en duurzaam inzetbaar kunnen zijn. Aan de hand van tal van onderzoeken liet Erik zien dat de kwaliteit van die verbindingen afneemt na het 30e levensjaar. Maar ook dat je er invloed op uit kunt oefenen. Nieuwe dingen doen, ergens moeite voor moeten doen, gemotiveerd blijven, initiatief nemen, minimaal een half uur per dag intensief bewegen, zorgt voor de noodzakelijk goede doorbloeding. Dit helpt de kwaliteit van verbindingen in de hersenen op peil te houden en bevordert veilig, gezond en duurzaam werken. Werken aan je duurzame inzetbaarheid begint op je 30e. Hoe drukker, hoe beter!

Deel dit bericht