Blog

Hoe de RI&E kansen biedt om PSA aan te pakken

PSA
14 november 2024 / Nicole Pikkemaat

In de Arbowet wordt psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gedefinieerd als de factoren werkdruk, direct of indirect onderscheid (discriminatie), agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en agressie en geweld. Als een of meer van deze risico’s aanwezig zijn op het werk, dan moet dat goed in kaart gebracht worden. Meestal wordt dat de verdiepende risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) PSA genoemd.

PSA in Nederland

Als we kijken naar de landelijke cijfers, dan speelt PSA overal. Sterker nog: PSA is een grote oorzaak van het ziekteverzuim in Nederland. Het komt er dus op neer dat iedere organisatie in Nederland te dealen heeft met een verdiepend PSA-onderzoek. Ik kom in mijn werk als trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid bij veel bedrijven en mijn beeld is dat het onderdeel PSA in de RI&E vaak onderbelicht is. Er is dus nog veel werk te doen op dit vlak.

Zelf aan de slag met de RI&E PSA? Meld je aan voor de training OR en PSA

PSA-risico’s

In dit artikel geef ik de belangrijkste eisen en aandachtspunten voor een goede kwaliteit van een verdiepende RI&E PSA. Belangrijk is bijvoorbeeld de betrokkenheid van de bedrijfsarts, een goede analyse van de oorzaken van verzuim, het achterhalen van de grondoorzaken ofwel stressbronnen en het goed meenemen van de inzichten van medewerkers. Belangrijk om te weten is dat de verdiepende RI&E PSA getoetst moet worden door een gecertificeerde Arbeids- en Organisatiedeskundige (A&O-deskundige). Ook daarover vind je in onderstaand artikel informatie.

De rol van de OR

De OR heeft veel invloed. Zo zijn de uitvoering van de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak beide instemmingsplichtig. In het artikel wordt de rol van de OR uitgebreid beschreven.

Houd de RI&E levend

Tot slot is er de vraag: wat doe je eraan? Onderzoek doen is één, maar vervolgens moet er ook wat gebeuren! Een RI&E is niet af zonder een plan van aanpak met concrete maatregelen. Dat geldt ook voor de RI&E PSA. Uiteindelijk gaat het erom dat het niet bij een bureau- of praatstuk blijft. Houd de RI&E levend en doe echt wat met de PSA-risico’s.

Dit artikel is gepubliceerd op de website van Werk & Veiligheid, en kan je hier lezen:

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

Deel dit bericht