Blog

Het aanscherpen van je kennis voor de OR

Kennis OR
09 december 2021 / Karin Mulder

Na een interessante cursus over de rechten en taken van de OR is de club lekker aan het werk. Maar stel nou dat de bestuurder opeens bij hoog en laag beweert dat iets niet adviesplichtig is. Of zo laat met een aanvraag komt dat de OR bijna geen invloed meer kan hebben.

Hoe moet je dan de wet interpreteren en zijn er voorbeelden die minstens zo lastig waren? Wat is de ervaring van andere ondernemingsraden in dit soort situaties en welke juridische uitspraken zijn er over? Welke redenatie past bij de verschillende kwesties?

OR kennis verstevigen

Tijdens de WOR-opfristraining wordt het fundament van je OR kennis verstevigd. We kijken niet alleen naar de wet maar ook naar recente uitspraken van de rechter. Wat was zijn redenatie en kan de OR die ook toepassen. Samen met andere ondernemingsraden onderzoeken we actuele praktijkvoorbeelden en bedenken we welke argumentatie hierbij past. Op inhoud, procedure maar ook in de meningsvorming van de OR. Welke belangen spelen er en hoe zwaar kan een OR die mee laten wegen.

We staan stil bij hoe de OR zijn rol serieus kan pakken, ongeacht wat de bestuurder doet. Proactiever dus. Een gesprekpartner worden omdat je wat te zeggen hebt, want de OR heeft ook zaken waar die waarde aan hecht en belangrijk vindt. Hoe zorgt de OR dat hij een mening ventileert die terug komt in het beleid? Niet meer afwachten en vragen, maar stellen wat de OR belangrijk vindt. Daar werken we aan tijdens deze dag. Enige theorie, maar vooral een praktijkdag, never a dull moment!

Meer informatie & aanmelden?

Kijk hier voor meer informatie over de klassikale WOR-opfristraining:

Meer informatie & aanmelden WOR-opfristraining (op locatie in Doorn)

Kijk hier voor meer informatie over de online WOR-opfristraining:

Meer informatie & aanmelden WOR-opfristraining (online)

Geschreven door Karin Mulder, trainer/adviseur SBI Formaat

Deel dit bericht