Blog

Help, de verkiezingen komen eraan…

OR experience workshop
16 mei 2024 / Didi Bos , Judith Kunen

Hoe krijg ik medewerkers enthousiast?

Elke OR heeft een verkiezingsprocedure, of dat er nu een OR wordt opgericht of dat de 10de zittingstermijn afgelopen is. Binnen veel organisaties is ’t een uitdaging om de OR voltallig te krijgen. Zij worstelen met de vraag: hoe krijg je medewerkers enthousiast om zich kandidaat te stellen?

De directeur van Avantes biedt een goed voorbeeld. Hij wilde dat zijn gehele bedrijf wist wat een ondernemingsraad is en zijn medewerkers hiervoor enthousiasmeren. Gezamenlijk hebben wij hier drie acties voor ondernomen: een communicatieplan, een OR-experience en een OR-doedag.

Communicatieplan, OR-experience & OR-doedag

We maakten allereerst een communicatieplan voor de verkiezingen: wanneer moet wat gebeuren en welke opties zijn er om promotie te maken voor de OR?

Wij organiseerden ook een OR-experience. De experience is een bijeenkomst voor alle medewerkers met het doel hen te informeren over het OR-werk. Middels een interactieve vorm dacht iedereen mee en gingen we met elkaar in gesprek.


OR-experience: wat houdt een OR in?
Leuk een OR! Maar… wat doen zij eigenlijk? Met je collega’s, bestuurder en HR gaan jullie samen op ontdekking. Wat ligt er op de overlegtafel tussen OR en bestuurder? We bespreken allerlei onderwerpen zoals: wat mag en kan een OR, hoe kan een OR meepraten over en invloed hebben op de besluitvorming en wat heb je nodig om een OR-lid te zijn. Wil je meer weten? We zien jullie daar!


Vervolgens was er voor alle kandidaatstellers en twijfelaars nog een dag. We bespraken de volgende dingen:

  1. Wat is jouw vraag en/of verhaal?
  2. Wat zijn jouw kwaliteiten?
  3. Hoe passen deze in de OR?
  4. Hoe kunnen we jouw vraag beantwoorden? Hoe kan je jouw verhaal overbrengen?

Wij kijken terug op leuke interactieve dagen, met mooie verhalen en enthousiaste mensen.

Judith KunenSBI Formaat Didi BosWil jij ook je collega’s enthousiast maken voor de OR? Wij helpen je graag! Bekijk onze dienstverlening omtrent OR-verkiezingen of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Geschreven door Judith KunenDidi Bos.

‘Ik ben geïnspireerd door wat mijn collega zei: “De OR is een plicht. Niet een plicht om te doen, maar een plicht om er in ieder geval over na te denken.”’

‘Fijne sfeer en informatief.’

‘Verhelderend, leuk om te doen en leerzaam!’

Deel dit bericht