Gezond hybride werken
Een belangrijke rol voor de preventiemedewerker in samenwerking met HR en OR
Tijdens de coronacrisis hebben veel bedrijven een snelle ontwikkeling meegemaakt in het digitaal werken vanuit huis. Echter niet voor iedereen en niet voor elke functie is alle dagen vanuit huis werken de meest geschikte situatie.
Veel werkgevers kiezen ervoor om medewerkers de mogelijkheid te bieden om een combinatie te maken tussen werken vanuit huis en op kantoor (hybride werken).
Op dit moment bestaat er nog geen wettelijk recht op thuiswerken. De Wet flexibel werken geeft hiervoor wel mogelijkheden: Een werknemer kan een verzoek tot thuiswerken indienen op basis van de Wet flexibel werken. Met in achtneming van een aantal voorwaarden moet de werkgever het verzoek in behandeling nemen. Bij afwijzing van het verzoek moet de werkgever dit schriftelijk beargumenteren en moet er een mogelijkheid zijn voor de betreffende medewerker om hier bezwaar tegen te maken.
Wet werken waar je wilt
Er ligt nu een wetsvoorstel: Wet werken waar je wilt. Deze wet houdt in dat een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats op eenzelfde manier moet worden behandeld als een verzoek om aanpassing van de werktijd of arbeidsduur. Een gevolg van deze wet zal ook zijn dat werkgevers een grotere verantwoordelijkheid krijgen voor een veilige en gezonde werkplek thuis. Als de werknemer thuis een vaste thuiswerkplek mag inrichten, zal deze moeten voldoen aan de Arbowetgeving. De werkgever draagt dan de verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkplek. De wetgever gaat er daarbij vanuit dat de kosten daarvan voor rekening van de werkgever zijn.
Bekijk ons aanbod hybride werken
Hybride werken en de rol van de preventiemedewerker
Werkgevers doen er dus goed aan om hun blik op de toekomst te richten en na te denken over een passende vorm van hybride werken.
Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap met de daarbij behorende goede arbeidsomstandigheden voor medewerkers zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hierbij speelt de preventiemedewerker een belangrijke rol. Het gaat o.a. om de volgende aandachtspunten:
- De arboverantwoorde inrichting van de thuiswerkplek.
- Voorlichting en instructie over de risico’s van thuiswerken met daarbij ook aandacht voor digitale vaardigheden en voldoende afwisseling van beeldschermwerkzaamheden.
- De arboverantwoorde inrichting van het kantoor met daarbij ook aandacht voor de invulling van de bedrijfshulpverlening wanneer maar een deel van de medewerkers op kantoor werkzaam is.
- Aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting zoals werkdruk en ongewenst gedrag. Denk hierbij aan een goede werk-privé balans, het recht om onbereikbaar te mogen zijn en het respect voor elkaars keuze om thuis of op kantoor te werken.
Naast goede arbeidsomstandigheden spelen er uiteraard ook ander zaken een rol bij het invoeren van hybride werken. Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van persoonsgegevens conform de AVG, kosten voor de inrichting en vergoedingen voor thuiswerken en een ander manier van leidinggeven.
Meer informatie over welke kosten een rol spelen bij hybride werken
Voor het opzetten van een goede regeling hybride werken staat voor mij centraal dat er gesproken wordt MET medewerkers en niet OVER medewerkers. Wat zijn de individuele behoeften van een medewerker en hoe kan een team hier zelf het beste invulling aan geven. Met aandacht voor werkzaamheden waarbij fysiek aanwezigheid essentieel is en met respect voor ieders wensen om thuis of op kantoor te werken. HR en preventiemedewerker kunnen hierbij een faciliterende en adviserende rol spelen waarbij de OR wordt meegenomen in het proces.
Tenslotte is het bij het invoeren van een regeling hybride werken belangrijk om ook een evaluatiemoment af te spreken. Voldoet de regeling aan de verwachtingen, is iedereen tevreden of zijn er nog onderdelen die verbeterd kunnen worden?
Bij deze nieuwe manier van werken hoort ook een aanvulling op de risico-inventarisatie en -evaluatie. Hiermee kan beoordeeld worden welke risico’s de implementatie van het hybride werken heeft voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers.
In mijn werk als trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid krijg ik regelmatig vragen om advies over thuiswerkregelingen en nu ook meer over een regeling hybride werken. Hierbij zie ik mooie voorbeelden waarin de vier genoemde aandachtpunten op het gebied van arbeidsomstandigheden duidelijk zijn uitgewerkt.
Gezond hybride werken is hiermee een belangrijk thema voor de preventiemedewerker, HR en OR.
Hulp nodig? Neem dan contact op met het Expertise team Arbeid & Gezondheid van SBI Formaat.
Meer informatie & contact opnemen met Expertise team Arbeid & Gezondheid
Geschreven door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat.