Blog

EOR-Richtlijn op agenda Raad van de Europese Unie

EOR-richtlijn EWC -Directive
19 juni 2024 / Arend Hamstra

Update: EOR-Richtlijn op 20 juni 2024 in de Raad van de Europese Unie

Op 20 juni zal het voorstel van de Europese Commissie van 24 januari 2024 besproken worden in de Raad van de Europese Unie. Tijdens de raadsvergadering in Luxemburg met alle EU-ministers zal o.a. Nederland haar positie toelichten. De raad zal vervolgens haar positie bepalen. Hier kan je het voorstel voor de nieuwe EOR-Richtlijn dat besproken zal worden inzien.

Voorstel wijkt af van het voorstel van de Europese Commissie

In het voorstel staan een aantal punten die de Raad aangepast wil hebben ten opzichte van het commissievoorstel. Bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het recht en de beperking op de kosten voor een expert. Met betrekking tot de kosten wil de raad het recht op toegang tot de rechter niet beperken door de kosten, maar ook geen carte blanche geven aan de EOR om te procederen. Kosten komen voor rekening van het management en moeten ‘redelijk’ zijn.

Verder staat in het voorstel dat ten minste één van de twee jaarlijkse bijeenkomsten fysiek op een locatie moet zijn, dus niet digitaal.

De EOR-Service van SBI Formaat bestaat sinds 1994 en helpt je graag met het begeleiden, trainen en adviseren van jouw Europese Ondernemingsraad.

Klik op de afbeelding en maak kennis met de vijf trainers/adviseurs van de EOR-Service van SBI Formaat.

Nederland tevreden met voorstel

Nederland is tevreden dat er een aantal zaken zijn aangepast aan de eigen wensen, zoals een inspanningsverplichting om tot een betere man-vrouw verhouding te komen. Daarnaast de opheffing van de Europese Ondernemingsraden vrijwillig ingesteld voor september 1996. Ook worden er normen gesteld aan de informatievoorziening en raadpleging. Verder zijn de boetebepalingen in lijn gebracht met de wens van Nederland om de Nederlandse praktijk zoals wij die kennen te behouden. De sancties moeten wel ‘effectief’ zijn. Als er geen effectieve maatregelen in de nationale wet worden opgenomen, zullen er financiële sancties worden opgenomen in de wet.

Als er meer informatie is ná 20 juni brengen we je weer op de hoogte!

Arend HamstraGeschreven door Arend Hamstra, trainer/adviseur EOR-Service.

Bekijk hier de blogserie ‘De EOR: wat gaat er veranderen?’

Deel dit bericht