Blog

Emotionele intelligentie bij hybride vergaderen; een voorbeeld uit het OR werk ter inspiratie

03 februari 2021 / Mariska Pikaart

Hoe een lastige communicatieve situatie gebruikt kan worden voor een verbetering van de groepssamenwerking en kwaliteit van de dialoog.

Bijna niemand ontkomt eraan in deze tijd, digitaal vergaderen. En ondanks de voordelen die dit heeft, minder reistijd en kosten, efficiëntie, etc. zijn er ook nadelen. Ervaren nadelen zijn dat het lastig is om kritische gesprekken te voeren en om non verbale communicatie te registreren en feeling te houden met de groep als geheel.

Ook wordt geëxperimenteerd met hybride vergaderen (vergaderingen waarbij enkelen fysiek aanwezig zijn en enkelen via digitale kanalen meedoen). Voor deelnemers die fysiek kunnen en willen vergaderen kan dit.  En voor de deelnemers die om redenen van gezondheid of anders liever digitaal meedoen kan het digitaal bijwonen de manier zijn om mee te vergaderen.

Een OR die nadacht over hoe de hybride vergadering in te richten koos voor de volgende aanpak. Deelnemers die minder snel en of makkelijk van zich lieten horen in de vergadering werd aangeboden om de vergaderingen van de OR fysiek bij te wonen (OR en OV) en de deelnemers die toch snel en makkelijk hun mening gaven werd verzocht digitaal in te loggen in de vergadering.

Dit leverde meer dialoog op in OR vergadering en in de vergadering met de bestuurder (OV). De deelnemers die nu in een kleiner aantal met de bestuurder fysiek in een ruimte zaten reageerden sneller op zaken. En de deelnemers die van nature toch al snel reageerden deden dit niet minder als ze digitaal meededen. Dit leverde een bredere dialoog op waarin meer deelnemers actief inbreng hadden.

Een goed voorbeeld van meerwaarde halen uit een (mogelijk) lastigere communicatieve situatie!

Geschreven door Mariska Pikaart, trainer/adviseur expertise cultuur en omgangsvraagstukken

Deel dit bericht