Blog

Een sociaal plan afsluiten? Wie doet dat?

sociaal plan
03 juni 2021 / Frits van Heusden

Een sociaal plan afsluiten? Wie doet dat?

In allerlei organisaties en bedrijven in Nederland wordt met regelmaat gereorganiseerd. In de ene sector meer dan in een andere, maar reorganisaties zijn van alle tijden en van alle plaatsen. Bij een voorgenomen reorganisatie moet worden vastgesteld wat daarvan de gevolgen voor het personeel zijn. En worden – als het goed is! – afspraken gemaakt hoe die gevolgen worden opgevangen. Die afspraken worden vaak vastgelegd in een sociaal plan.

De afgelopen jaren is er een verschuiving te zien waar het gaat om de partijen die een sociaal plan afsluiten. Gewoonlijk sluiten de vakbond(en) en de werkgever een sociaal plan af. In veel gevallen gebeurt dat op basis van regels uit een cao, maar ook bij collectieve ontslagen (meer dan 20 medewerkers) dient de werkgever contact te leggen met vakbonden.

De afgelopen jaren wordt door steeds meer bestuurders aan ondernemingsraden gevraagd om een sociaal plan af te sluiten. En niet zelden nadrukkelijk zónder betrokkenheid van vakbonden!

SBI Formaat adviseert ondernemingsraden in een dergelijke situatie als volgt:

  • Ga eerst na of er sprake is van een collectief ontslag, dus of er 20 of meer medewerkers ontslagen zouden moeten worden. Zo ja, wijs de bestuurder dan op de verplichting om zich te melden bij de bonden.
  • Ga na of er in de cao – indien van toepassing – een verplichting is opgenomen om met vakbond(en) te overleggen bij een reorganisatie.
  • Overleg met de bestuurder om met een afvaardiging van de OR deel te nemen aan het overleg tussen bonden en bestuurder. De OR-afvaardiging kan dan bij het overleg aanwezig zijn als toehoorder.
  • Maar ook kan de OR als derde partij mee onderhandelen en zijn handtekening zetten onder het sociaal plan.
  • Als blijkt dat bonden niet zullen overleggen over een sociaal plan, zal de ondernemingsraad de afweging moeten maken over welke positie hij wil innemen.
  • Als ondernemingsraad deelnemen aan het overleg vraagt veel kennis, inzet en vaardigheden van de betrokken OR-leden.

Geschreven door Frits van Heusden, organisatieadviseur SBI Formaat

Hulp nodig? Onze organisatieadviseurs ondersteunen je graag.

Meer informatie over organisatieadvies

Blogserie ‘reorganisaties’

Wij zitten nu ongeveer een jaar in een pandemie die impact heeft op veel organisaties. Door de NOW-regelingen probeert de regering de financiële impact van COVID-19 op organisaties in te perken. Toch zien wij dat reorganisaties op gang komen. Reorganisaties om in te spelen op het verlies aan omzet, maar ook om de organisatie toekomstbestendig te maken omdat COVID-19 veranderingen heeft versneld. De OR heeft adviesrecht over voorgenomen reorganisaties (ook al worden ze soms zo niet genoemd).

In deze serie blogs gaan in we in op een aantal onderwerpen die voor de ondernemingsraad relevant zijn, als er sprake is van reorganisatie al dan niet met gedwongen ontslag. Dit is blog 6 van de reeks.

Lees alle blogs uit deze serie

Deel dit bericht