Een negatief advies, en dan?
De ondernemingsraad heeft er lang over nagedacht. Maar zijn bezwaren tegen het voorgenomen besluit zijn te groot. De gevolgen voor het personeel zijn nog volstrekt onduidelijk en de bestuurder heeft hen hierover niet gerust kunnen stellen. In het overleg heeft de bestuurder aangegeven niet aan de bezwaren van de OR tegemoet te komen, omdat de gevolgen pas gaandeweg duidelijk zullen worden. Bovendien wil de bestuurder echt deze week het advies van de ondernemingsraad ontvangen. De OR besluit daarom een negatief advies uit te brengen. Maar, wat nu?
Opschorting
Wanneer de bestuurder een besluit neemt dat niet overeenstemt met het advies van de ondernemingsraad, moet de uitvoering van het besluit een maand opgeschort worden. Deze maand begint op de datum dat de bestuurder zijn besluit kenbaar heeft gemaakt. Pas dan kan de OR immers beoordelen of het besluit afwijkt van zijn advies. Deze maand is bedoeld om de OR de gelegenheid te geven een procedure bij de Ondernemingskamer te starten. Maar meestal ontstaat in deze maand een nieuwe mogelijkheid om afspraken met elkaar te maken.
Hernieuwd overleg
In dit stadium heeft de ondernemingsraad contact met mij opgenomen. In een adviesgesprek bespreken we wat de belangrijkste bezwaren van de OR zijn en kijken we naar mogelijke oplossingen. De OR wil een toezegging dat nog om advies gevraagd wordt over de uitwerking van het besluit wanneer de personele gevolgen duidelijk zijn. Op mijn voorstel maken we ook een afspraak voor hernieuwd overleg met de bestuurder. En dan blijkt de bestuurder wel bereid om deze toezegging te doen. Blijkbaar had hij niet verwacht dat de OR voet bij stuk zou houden. Of misschien heeft de Raad van Toezicht aangedrongen op een oplossing.
Gefaseerd adviseren
Wel is er nog discussie over de status van het vervolgbesluit. De bestuurder ziet het als een uitvoeringsbesluit, waarover de OR wel advies moet worden gevraagd, maar waar geen beroep meer mogelijk is. De OR bestrijdt dit en wijst op de mogelijkheid van gefaseerd adviseren, waarbij bij alle fases de ondernemingsraad een volwaardige adviesaanvraag krijgt.
Afspraken vooraf
De afspraak over hoe de OR bij de besluitvorming betrokken wordt, kunnen natuurlijk beter vooraf gemaakt worden. De algemene gang van zaken vergadering (artikel 24 WOR) is onder andere hiervoor bedoeld. Welke besluiten zijn de komende tijd te verwachten en hoe en wanneer wordt de ondernemingsraad in de besluitvorming betrokken? Dit voorkomt verschil in verwachtingen, die onder tijdsdruk of midden in de vakantieperiode moeten worden opgelost.
Dus maak gebruik van de algemene gang van zaken vergadering. Bereid deze als OR goed voor en schakel tijdig een adviseur in om de OR hierbij te begeleiden.
Els van der Valk, Organisatieadviseur SBIFormaat