Blog

Een goed begin…

goed_begin.jpg
04 januari 2017 / Tineke de Rijk

Het laatste eindje van het jaar zal menige ondernemingsraad net gehaald hebben. Want dat ene advies, die laatste brief, toch nog even bij elkaar komen, vergt veel.  Bij de start van het nieuwe jaar vereist het “gewone” werk dan vaak eerst alle aandacht.  Maar neem eens even de tijd om een goed begin te bedenken en zo de basis voor een succesvol medezeggenschapsjaar te leggen.

Wat te doen? Veel organisaties hebben iets van een nieuwjaarsborrel, compleet met toespraak van de hoogste in rang. Waarom niet je daarbij aansluiten en als OR iets vertellen?  Even een overzicht van wat er zoal op de agenda stond en staat is zo gemaakt. En wie weet wil de bestuurder graag wat positiefs kwijt over het belang van medezeggenschap.  Of bedenk zelf iets. Dat hoeft niet iets groots te zijn, een nieuwjaarswens via social media met wat er het komend jaar zoal staat te gebeuren bijvoorbeeld. Of gewoon  wat lekkers bij de koffie.

Gebruik deze start van het jaar eens bewust om als OR achter- en vooruit te kijken. Wat ging goed afgelopen jaar? Wat niet en wat is daar van te leren? Wat zijn de lopende zaken en de bijbehorende tijdstermijnen/procedures? Wat gebeurt er nu met de adviezen/besluiten die genomen zijn?  Is de vergaderplanning voor het komende jaar op een aantal onderdelen al inhoudelijk in te vullen? Zitten alle OR-leden nog lekker in hun vel en hebben ze het gevoel van betekenis te kunnen zijn? Moet er wellicht een verandering in portefeuilles/commissies/werkgroepen komen? Het kan slim zijn om hier een dag/dagdeel met begeleiding over te organiseren zodat het een en ander  bespreekbaar wordt en er iets aan gedaan kan worden.

Het begin van een nieuw overlegjaar biedt ook de kans om inzicht in het hele krachtenveld van de medezeggenschap te verwerven.  Wat speelt er op middellange termijn? Hoe staat de organisatie ervoor? Wat tekent zich zoal af? Welke gevolgen heeft dat mogelijk voor de werknemers? En welke rol ligt er hierbij voor de OR? Organiseer, liefst in samenspraak met de bestuurder, een art. 24.2-vergadering waarbij, als er een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht is, de voorzitter daarvan, de voordrachtscommissaris en wellicht ook andere toezichthouders aanwezig zijn. Veel ondernemingsraden hebben wat dit betreft nog koudwatervrees.  Maar een dergelijk overleg juist in een periode organiseren waarin er geen sprake is van iets “ingrijpends” kan de basis voor goede medezeggenschap vormen.

Want een goed begin is het halve werk.

Tineke de Rijk, trainer/adviseur

Deel dit bericht