Blog

Een besluitvormingsproces met 100% draagvlak… bestaat dat?

Deep democracy in de medezeggenschap
14 september 2020 / Gerlanda Dirksen

Hoe vaak gebeurt het niet dat een ondernemingsraad vindt dat zijn bestuurder hen wederom te laat heeft betrokken bij de besluitvorming en hen telkens weer verkeerde stukken toestuurt. De ondernemingsraad bespreekt dit met zijn bestuurder maar de raad voelt zich niet of onvoldoende gehoord door zijn bestuurder en is het zat. Bij de eerstvolgende instemmingsaanvraag rond een werktijdenregeling kiest de ondernemingsraad er bewust voor om nu eens niet in te stemmen. Daardoor loopt het besluitvormingsproces vertraging op. Dit voorbeeld geeft aan dat hier sprake is van sabotage en kan natuurlijk anders worden aangepakt!

In mijn werk als trainer/adviseur kom ik te vaak tegen dat mensen op hun werk niet of onvoldoende worden geïnspireerd om werkelijk mee te praten en mee te beslissen tijdens een overleg. Sterker nog, als zij daartoe zelf een poging doen dan voelen zij zich niet gehoord of zelfs geïntimideerd. Zij krijgen dan te horen ‘ach daar heb je hem/haar weer, de lastpak in de groep’. Helemaal als iemand of een kleine minderheid met een heel ander voorstel komt of tegenspraak biedt. Het gaat dan verkeerd als het meerderheidsidee als waar wordt gezien en het idee van de minderheid als verkeerd. Een mogelijke reactie van de minderheid hierop is dat mensen zich uiten door: cynische grapjes, roddelen, sabotage, opstand of zelfs op den duur (mentaal) vertrekken.

Zelf ben ik enorm enthousiast over Deep Democracy. Zowel de filosofie als het gebruik van de diverse praktische tools spreken mij aan. Bij Deep Democracy gaan we op zoek naar alle wijsheid van iedereen, ook als die afwijkt! Dit geeft mensen inspiratie om daadwerkelijk mee te doen, mee te denken, mee te praten en mee te beslissen. Pure medezeggenschap en optimale participatie. Dat helpt om wel echt draagvlak onder besluiten te krijgen.

Ik zal hieronder kort uitleggen waarom Deep Democracy zo goed werkt!

Besluitvormingsprocessen

Besluitvorming is niet alleen een rationeel maar ook een emotioneel proces om te komen tot keuzes uit verschillende mogelijkheden om zodoende een ideale en door alle betrokkenen gedragen situatie te krijgen.

Een besluitvormingsproces kan op verschillende manieren plaatsvinden zoals:

  • Een Autocratische manier

Waarbij één persoon beslist. Deze manier is er in meerdere variaties. De beslisser kan input vragen aan één of enkele mensen door een groep op te richten of het inschakelen van adviseurs. Maar hij/zij beslist uiteindelijk zelf. Bij een autocratische besluitvorming is geen sprake van participatie en medezeggenschap van anderen. Deze vorm komt nog steeds voor. Je wordt er wellicht bij betrokken maar het besluit wordt door één persoon genomen. Zonde want op welke wijsheid wordt er besloten? Van één of enkele personen.

  • Een Democratische manier

Ook kennen we de democratische besluitvorming waarbij de mensen het voor het zeggen hebben. Mensen doen rechtstreeks mee aan het nemen van beslissingen en zijn als groep zelf verantwoordelijk voor dit besluit. Alleen heeft niet iedereen werkelijk invloed op een besluit. Deze besluitvorming is gebaseerd op het principe van ‘de meeste stemmen gelden’…

Deze meerderheidsdemocratie heeft in mijn beleving autocratische trekken, maar dan niet door één persoon maar door de meerderheid. Zodra 51% van de meerderheid voor A is, legt de overige 49% van de minderheid ‘het loodje’. Jammer dan, maar de meerderheid heeft besloten dat het A wordt. En zo gaat de wijsheid van de minderheid verloren. Deze vorm komt heel veel voor.

  • Een Deep Democratische manier

Deze manier van democratie is een innovatie op de huidige meerderheidsdemocratie. Bij Deep Democracy gaan we dieper.

Belangrijke uitgangspunten van Deep Democracy zijn:

  • We zijn in gesprek om onze relatie te verdiepen
  • Niemand heeft het recht op de waarheid
  • We doen dit om samen verder te komen en van elkaar te leren

Kortom:

Deep Democracy geeft ruimte aan alle invalshoeken, die worden gehoord en worden meegenomen in het gezamenlijke besluit. Zodoende herkent en erkent iedere deelnemer zich in dit besluit en ontstaat er 100% draagvlak.

Hoe je dit doet?

Om zo’n Deep Democratische besluitvorming te kunnen realiseren hebben Greg en Myrna Lewis de Lewis Deep Democracy (LDD) methode ontwikkelt met daarin verschillende methoden en handvatten. Deze LDD-methode is gebaseerd op de roltheorie van Arnold Mindell. Hij is de grondlegger van Deep Democracy.

SBI Formaat heeft nu ook de mogelijkheid om de officiële Deep Democracy level 1 gecertificeerde trainingen te geven. Geheel volgens de wereldwijd populaire LEWIS methode

 Interesse in de Lewis Deep Democracy methode?

Wil jij ook alle meningen naar boven krijgen? Besluiten nemen waaraan iedereen zich kan verbinden? Met meer betrokkenheid vergaderen? Wil je leren omgaan met een grote diversiteit aan meningen in een groep? Of wil je op een andere manier kijken naar wat er leeft in de groep, zien welke spanningen en conflicten er spelen?

Dan biedt Deep Democracy je hiervoor diverse handvatten. In deze training Deep Democracy Level 1 met certificaat behandelen we de theorie en verschillende gespreksmodellen. Door oefening en ervaring leer je deze direct te gebruiken in je werk- én privésituaties.

Gerlanda Dirksen, Sr. trainer & coach SBI Formaat

Meer info over de training Deep Democracy Level 1

Deel dit bericht