Duurzame inzetbare medewerker
CAO afspraken over Duurzame Inzetbaarheid (DI)
Op 12 januari 2021 is het wetsvoorstel “bedrag ineens, RVU en verlofsparen” aangenomen. Uitgangspunt van de RVU regeling (Regeling Vervroegde Uittreding) is het aanbieden van vervroegd pensioen voor maximaal drie jaar voor aanvang van de AOW leeftijd. Deze regelingen zijn ondersteunende regelingen om de ambitie van het kabinet en de sociale partners, dat iedereen op een gezonde manier zijn pensioen kan halen, te bereiken.
Maar er is meer nodig. In 2016 bevatte 76% van de CAO’s afspraken over Duurzame Inzetbaarheid (DI). En dit aantal neemt toe. Deze CAO afspraken moet binnen organisaties worden vertaald naar beleid op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.
Container begrip
Duurzame inzetbaarheid is een container begrip. Zoals Aukje Nauta mooi omschrijft in haar whitepaper “gaat DI over de wendbaarheid, mobiliteit, productiviteit, motivatie, vitaliteit en gezondheid van mensen”. Maar het gaat ook over het vermogen van werkenden om relevant te zijn en te blijven voor de arbeidsmarkt, binnen of buiten hun huidige organisatie. Het aanleren van nieuwe kennis, vaardigheden en competenties is daarvoor een belangrijke voorwaarde.
Dit houdt dus in dat er geen standaard DI-beleid bestaat, maar dat elke organisatie moet kijken waar de wensen en behoeften liggen van de medewerkers en de organisatie. Naast de persoonlijke wensen en behoeften van medewerkers blijft de zorgplicht van de werkgever belangrijk, zeker op het gebied van arbeidsomstandigheden. De basis voor DI is in elk geval een veilige en gezonde werkomgeving.
Goed gesprek
Belangrijk is dat er een goed gesprek plaatsvindt met en tussen de medewerkers om de behoeften van de medewerkers in kaart te brengen, te bespreken en te evalueren. Daarbij is het belangrijk om te kijken of deze behoeften in de loop van de tijd veranderen, en om de voortgang van de ingezette acties te bespreken.
Om het gesprek goed te laten plaatsvinden is betrokkenheid van diverse partijen van belang. Denk hierbij in de eerste plaats aan de betrokken medewerkers en leidinggevenden, maar ook de ondernemingsraad (of commissies van de ondernemingsraad), preventiemedewerkers, arboprofessionals, HR professionals en het MT.
Elke partij heeft zijn eigen rol in dit gehele proces. Een OR kan bijvoorbeeld een actieve en stimulerende rol op zich nemen door bijvoorbeeld te initiëren dat er een DI-beleid binnen de organisatie komt. Ook kan de OR, stimuleren dat diverse partijen betrokken zijn en worden bij het opstellen van het beleid en natuurlijk inhoudelijk meedenken met dit beleid. Daarbij zal in het begin de nadruk liggen op het achterhalen van de wensen en behoeften van de medewerkers. Door hier in een beginstadium op te concentreren, sluiten de acties ook daadwerkelijk aan bij de wensen en behoeften van de betrokkenen.
ARBO event 2021
Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Leiden, gaat tijdens het Arbo- Event 2021 dieper in op het begrip Duurzame Inzetbaarheid en hoe een goed gesprek kan leiden tot een duurzame inzetbare medewerker.
Schrijf je hier in voor de workshop
Auteur: Wendy Roescher trainer/adviseur, expertiseteam Arbeid & Gezondheid SBI Formaat