Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB (7)
Spontane dyslexie
Het woord dat mij al maanden bezighoudt is het woord ‘loopbaanaanpassingsvermogen’. Elke keer wanneer ik dit woord moet uitspreken of opschrijven ervaar ik lichtelijk paniek. Daarom vertel ik snel de definitie om scheve gezichten te voorkomen. Het woord gaat om het aanpassingsvermogen in de loopbaan. Het gaat hier om veranderingen in de organisatie, in de taken of in het veranderen van baan. In hoeverre heeft werkend Nederland de vaardigheid om te gaan met deze veranderingen?
De flexibiliteit is een gevraagde kwaliteit op de huidige arbeidsmarkt. Bijna elke functie vraagt naar flexibiliteit en dus ook aanpassingsvermogen. De huidige werknemer moet actief zijn en zelf initiatief nemen. We moeten ons blijven oriënteren op de arbeidsmarkt en open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Wanneer wij dit zijn geeft dit ons meer succes in de loopbaan én meer kans op een baan. Daarnaast is dit een groot onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Naast het werkvermogen en onze vitaliteit moeten we ook inzetbaar zijn. Deze inzetbaarheid is te zien wanneer we goed om kunnen gaan met werkgerelateerde verandering. Het loopbaanaanpassingsvermogen is dus het ideale recept om succesvol in je loopbaan en duurzaam inzetbaar te zijn!
Dit woord baart mij ook zorgen. Blijkbaar wordt van ons verwacht dat wij de vaardigheid moeten hebben om ons “soepel” aan te passen aan de veranderingen van de organisatie. Ook wordt er van ons verwacht dat wij gemakkelijk switchen van baan. Waar blijft onze werkidentiteit dan? Wanneer iemand mij vraagt waar ik werk met welke functie geeft dat een deel van mijn identiteit weer. Het zal maar zo zijn dat wij als Nederland geen identiteit meer mogen verlenen aan ons werk. We noemen ons dan geen bakker of slager. Dan zijn we allemaal breed inzetbaar.
In de huidige arbeidsmarkt wordt dus van ons verwacht dat we beschikken over het loopbaanaanpassingsvermogen. Daarom zou ik voorstellen om, wanneer je indruk wilt maken, dit woord wat vaker te gebruiken en vooral toe te passen in de praktijk.
Rebecca Eikelboom
Rebecca studeert af bij SBI Formaat binnen het project duurzame inzetbaarheid binnen het MKB. Zij studeert toegepaste psychologie met een specialisatie in Arbeid en Organisatie Psychologie. Rebecca onderzoekt het loopbaanaanpassingsvermogen van werknemers. Met deze informatie kan SBI Formaat kijken op welke manier we kunnen bijdragen aan het vergroten van het aanpassingsvermogen.
Dit is een blog uit de serie Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB. De andere blogs uit deze serie kunt u hier lezen:
Deel 1 Wat brengt mensen in beweging?
Deel 2 Al zit je in je pyjama!
Deel 3 Niet lullen maar poetsen; Hoe eenvoudig kan het zijn?
Deel 4 Je bent jong en je wilt wat…
Deel 5 De tragiek van dynamiek; duurzame inzetbaarheid op het scherpst van de snede
Deel 6 Het is de toon die de muziek maakt!