Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB (4)
Je bent jong en je wilt wat…
“Je bent jong en je wilt wat…” Een bekende slogan uit de jaren tachtig. Ook werken aan je duurzame inzetbaarheid begint al vroeg, aan het begin van je loopbaan. Bijvoorbeeld als je na je opleiding gaat werken als ICT’er. Bij je nieuwe werkgever word je goed opgevangen. Er is een uitgebreid traject waarbij je de nog ontbrekende vakkennis wordt bijgebracht en er is aandacht voor een gezonde en veilige werkplek. Dit is voor mij de basis van duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid start bij het werken aan het fysiek en mentaal vermogen.
Bij fysiek vermogen gaat het om het terugdringen van als eerste de veiligheid en gezondheidsrisico’s op de werkplek, met als basis de risico-inventarisatie en -evaluatie. Daarna volgt het terugdringen van de risico’s als gevolg van de leefstijl van medewerkers. De BRAVO-programma’s zijn hiervan het bekendste voorbeeld. BRAVO staat voor: voldoende Bewegen, niet Roken, matig Alcoholgebruik, gezonde Voeding en voldoende Ontspanning. Hierbij gaat het erom dat de organisatie de juiste toon zet door activiteiten te organiseren die medewerkers verleiden om hun leefstijl te verbeteren.
‘Mentaal vermogen stelt de mens in staat om een gelukkig, betrokken en zinvol leven te leiden’, volgens Trimbosdirecteur Jan Auke Walburg in zijn boek Mentaal vermogen, Investeren in geluk. Eén van mijn favoriete boeken over duurzame inzetbaarheid. Zes elementen die volgens hem bijdragen aan het versterken van het mentale vermogen zijn:
- positief en optimistisch denken
- leven vanuit een betekenisvolle missie en dit succesvol kunnen nastreven
- bewust leven en genieten
- interactie met anderen
- een gezonde leefstijl
- geluk delen
Activiteiten die aanhaken bij het mentale aspect, hangen nauw samen met een goed HR-beleid waarbij de ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden van medewerkers worden gestimuleerd.
Daarnaast speelt specifiek beleid op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting een belangrijke rol. Met name de aandacht voor het voorkomen van stress, door medewerkers de ruimte te geven voor de eigen inrichting van het werk en het benutten van de persoonlijke vaardigheden en talenten.
Nu terug naar onze jonge ICT-medewerker. Vanuit de werkgever zijn veel zaken op het gebied van duurzame inzetbaarheid goed geregeld. Na de eerste start bij zijn eigen werkgever volgt detachering bij de inlener. Hoe zorg je er nu voor dat ook daar de voorwaarden voor duurzame inzetbaarheid zijn gewaarborgd? Dit begint met duidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk is in de driehoek medewerker, werkgever en inlener. De spil hierin is de medewerker zelf. Door de medewerker zelf een instrument in handen te geven kan hij/zij samen met zijn werkgever en inlener positieve invloed uitoefenen op zijn eigen duurzame inzetbaarheid. Dus je bent jong en je wilt wat.., niet alleen bij het begin of einde van je werkzame leven maar je hele loopbaan lang!
Dit is de derde blog in de serie Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB. Lees hier deel 1 Wat brengt mensen in beweging?, deel 2 Al zit je in je pyjama! en deel 3 Niet lullen maar poetsen; Hoe eenvoudig kan het zijn?.
Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid, SBI Formaat