Blog

Dodelijke waarschuwingen

26 augustus 2019 / Nicole Pikkemaat

Geregeld vraag ik in mijn trainingen wat de betekenis is van de bovenstaande gevaarsymbolen. Ook vraag ik naar het verschil tussen de symbolen en welk symbool op het ergste gevaar duidt. Het valt me op dat veel mensen het eerste symbool niet (goed) kennen. Meestal wordt het doodskopsymbool aangegeven als meest gevaarlijk. Klopt dat wel?

Ik begin bij het eerste symbool. Het gaat om kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting giftige stoffen, stoffen die op de lange termijn ernstige gezondheidsschade teweegbrengen. Het doodskopsymbool betreft stoffen die bij een zeer geringe hoeveelheid (via inademing of bijvoorbeeld opname via de huid) ernstige acute aandoeningen kunnen veroorzaken of zelfs gelijk dodelijk kunnen zijn.

Mijn vraag: ‘welk symbool duidt op het ergste gevaar?’ is lastig te beantwoorden. Beide symbolen geven een groot gevaar aan. Dat veel medewerkers het meest gevaar toekennen aan het doodskopsymbool en het eerste symbool niet kennen, komt misschien door het verleden. Voor 2008 hadden we in Nederland oranje gevaarsymbolen en duidde het doodskopsymbool op zowel de korte termijn giftige effecten als op de lange termijn ‘giftigheid’.

Toch vind ik het verontrustend. De nieuwe symbolen zijn al in 2008 in Europa geïntroduceerd. Voorlichting over de betekenis van alle gevaarsymbolen, over de risico’s van gevaarlijke stoffen en hoe je je daartegen kunt beschermen is uiterst belangrijk. De voorlichting moet overigens niet alleen uitgaan van de symbolen. Belangrijk is dat de voorlichting praktisch is en aansluit bij jouw werksituatie, de stoffen waar jij in je werk mee te maken hebt.

Realiseer je dat sommige gevaarlijke stoffen niet in een verpakking zitten (en dus niet voorzien zijn van een symbool). De stoffen komen vrij tijdens het productieproces of bij werkzaamheden. Gevaarlijke voorbeelden zijn: dieselrook, lasrook en houtstof.  Kortom er is nog veel missiewerk te doen. En nog beter: werk aan preventie. Idealiter bannen we de gevaarlijke stoffen uit en komen we de stoffen én gevaarsymbolen niet meer tegen!

Kijktip: Arbo-tip #4: gevaarlijke stoffen

Wil je nu aan de slag met bewustwording van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en heb je daar wat ondersteuning bij nodig? Kom op 12 september naar de Themamiddag Aanpak blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Het uitgangspunt voor deze themamiddag is een goede (verdiepende) RI&E waarin de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op een juiste manier wordt geïnventariseerd.

Themamiddag Aanpak blootstelling gevaarlijke stoffen

Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht