Diversiteit en inclusie: de OR maakt het verschil
Vandaag, 4 oktober is het Diversity Day. Een initiatief van de SER om bedrijven op te roepen activiteiten te organiseren die aandacht vragen voor diversiteit. Bij diversiteit gaat het om een goede mix van het personeelsbestand op verschillende aspecten zoals leeftijd, gender, arbeidsvermogen, LHBTI en culturele diversiteit. Hoe meer diversiteit in het personeelsbestand, hoe beter een organisatie in staat is flexibel en wendbaar te zijn als goede afspiegeling van onze samenleving.
Gelukkig is er een groeiend bewustzijn van de aandacht voor diversiteit en discriminatie. Uit de arbeidsmarktmonitor 2021 blijkt dat de bewustwording zelfs is gestegen van 43% naar 64%. Helaas zien we in de arbeidsmarktmonitor 2022 wel dat 16% van de Nederlandse beroepsbevolking te maken heeft gehad met discriminatie op het werk.
Ook ondernemingsraden zien dat het onderwerp onder de aandacht is. Ruim 60% van de respondenten aan het onderzoek van de NVMz in 2021 naar diversiteit en inclusie, geeft aan dat diversiteit en inclusie op de agenda staat, hoewel nog wel vooral in de vorm van nadenken en bewustwording creëren. Als het gaat om de aandacht en de bewustwording hebben OR’en zelf nog een slag te maken. Bij 40% staat het helaas nog niet op de agenda.
Wat is dan de taak van de OR als het gaat om dit onderwerp? De OR is aanjager, de OR signaleert en de OR agendeert. De OR kan een bijdrage leveren aan de bewustwording van de top door het op de agenda te zetten van bijvoorbeeld het artikel 24 overleg, door met HR mee te denken en te adviseren over personeelsbeleid. En vergeet ook de RvC/RvT niet als het gaat om het bespreekbaar maken.
Uit praktijkverhalen blijkt dat er nog veel te doen is. En als er al sprake is van diversiteit valt het niet altijd mee om als minderheid binnen de organisatie en ook binnen de medezeggenschap een serieuze positie te hebben. Daarvoor is echt een inclusiebeleid nodig. Want anders verlies je als organisatie je diversiteit. Medewerkers die zich niet gezien en gewaardeerd voelen vertrekken. De OR heeft gelukkig veel mogelijkheden om dit aan te pakken
Initiatief voor meer inclusie
Gebruik je initiatiefrecht om het thema te agenderen. Je kan dit doen door het op de agenda van de overlegvergadering te zetten of door zelf een voorstel te ontwikkelen. Maak daarbij gebruik van de kennis en ervaring die in huis is. Ga op zoek naar netwerken van medewerkers. Een goed idee is om dit samen te doen met de achterban en bijvoorbeeld een werkgroep of commissie in te stellen. Daarmee maak je wellicht ook de medezeggenschap zelf meer divers en inclusiever.
Waakhond tegen discriminatie
Wat je in ieder geval moet doen als OR, is monitoren en signaleren indien er sprake is van discriminatie. Zorg dat je als OR laat zien dat je dit serieus neemt. Bespreek met de organisatie en HR dat er een mogelijkheid is om ongewenst gedrag te melden.
En wellicht is deze dag, Diversity Day een mooie aanleiding om dit onderwerp te agenderen. Want als het gaat om diversiteit en inclusie is de eerste stap om er oog voor te hebben. Dat maakt al een verschil.
Coby Franken en Shirley Mathoera hebben een training voor OR-leden ontwikkeld om het verschil te maken.
Geschreven door Coby Franken, trainer/adviseur SBI Formaat