Dialoog in de governance driehoek – Een win-win-win situatie
Dialoog in de driehoek: Ondernemingsraad – Raad van Toezicht – Raad van Bestuur = Een win-win-win situatie.
Op 27 november organiseerde LOMOZ (OR-platform voor Zorg en Welzijn) een dag over ondernemingsraad en governance. ‘s Middags mocht ik een workshop van Ans Verstraete (adjunct-directeur van de NVTZ, de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg) begeleiden. In deze workshop voerden de deelnemers een dialoog in de governance driehoek aan de hand van een casus “de introductie van zelfsturing”. Een mooi voorbeeld van hoe zo’n dialoog kan verlopen maar vooral een mooi voorbeeld van wat het kan opleveren.
Winst
Winst voor de ondernemingsraad. Die bracht de resultaten van een enquête, gehouden onder medewerkers, onder de aandacht. Ze vonden eindelijk gehoor bij de Raad van Bestuur (RvB). Deze had eerder de signalen die de ondernemingsraad uit de organisatie had opgehaald afgedaan als “aanloopproblemen, dat gaat wel over”. Maar in aanwezigheid van de Raad van Toezicht (RvT) gaven zij aan de zorgen te delen en samen met de OR een plan van aanpak te willen opstellen om deze weg te nemen.
Winst voor de Raad van Bestuur omdat ze echt begrepen dat op de werkvloer veel misging. Hierdoor bestond het gevaar dat heel de zelfsturing mislukte. De RvB zag dat de ondernemingsraad een waardevolle partner was. Die door kennis van de werkprocessen en nauw contact met de medewerkers in staat was te signaleren wat misging maar ook kon meedenken over oplossingen.
Winst voor de Raad van Toezicht. Zelfs de RvT leden die zelf wel eens op de werkvloer aanwezig zijn, bereiken de signalen van de medewerkers onvoldoende. Hun aanwezigheid beïnvloedt het gedrag en de uitingen van medewerkers. En vaak begrijpt een toezichthouder de taal van de medewerkers niet. Dan kan de ondernemingsraad een vertaalslag maken, waardoor de stem van de medewerker wordt meegenomen bij het vaststellen van beleid.
En winst voor de organisatie, want zo kan tijdig bijgestuurd worden en voorkomen dat zelfsturing, waar iedereen op zich enthousiast over was, een mislukking wordt.
Alliantie Medezeggenschap en Governance
De Alliantie Medezeggenschap en Governance organiseert jaarlijks een dag voor ondernemingsraden, toezichthouders en bestuurders om het overleg binnen de driehoek te stimuleren. Het congres vond plaats op 11 december; Waarbij de 3 D-trofee werd uitgereikt aan het bedrijf met het meest robuust en inhoudelijk overleg tussen (Centrale) Ondernemingsraad, Raad van Commissarissen/Raad van Toezicht en Directie/Raad van Bestuur.
De Volksbank N.V. heeft de trofee gewonnen. Naast De Volksbank N.V. waren ook Unilever Nederland en Vitens N.V. genomineerd.
Geschreven door Els van der Valk, organisatieadviseur