Blog

Deep Democracy in de praktijk – Het niet gevoerde gesprek

Deep Democracy gesprek
25 april 2019 / Ellen Leijdekkers

Trainers van SBI Formaat die werken met Deep Democracy ervaren de kracht van deze methodiek en delen hun ervaringen in deze blogserie. In deze eerste blog vertelt Ellen Leijdekkers over “Het niet gevoerde gesprek…..toch gevoerd!

Hoe kwam ik met Deep Democracy in aanraking?

In onze maandelijkse intervisie bespraken we hoe lastig het soms was om het goede gesprek te voeren tijdens je training. Een van ons had gehoord van Deep Democracy: iets met een ijsberg en onder water gedrag en wijsheid van de minderheid… Genoeg om onze nieuwsgierigheid te wekken! En jaaa…we zijn inmiddels beiden gecertificeerd (level 4 DD en co-resolve), starten/eindigen onze trainingen met check-ins en -outs, hebben vele ijsbergen en sabotagelijnen getekend, 4 stappen van besluitvorming gedaan, in-uitgeleund bij facilitering in vergaderingen, (gouden) pijlen gegooid, minderheidswijsheden toegevoegd aan meerderheidsbesluiten, gestapt in de kring, in kleine groepen, grote groepen en hele organisaties.

Wat mij vooral aanspreekt in het werken met Deep Democracy is….

De simpelheid en eenvoud, geen moeilijke theorieën om te onthouden, geen lastige technieken of hulpmiddelen, maar makkelijke en herkenbare uitgangspunten en 4 stappen om tot een besluit te komen. Dat niemand de waarheid in pacht heeft. Dat biedt ruimte tot flexibiliteit en begrip. Dus kleine moeite-groot plezier 😊.

Een ervaring waarin ik als trainer de kracht van Deep Democracy heb ervaren ……

Toen een OR en directie niet meer met elkaar spraken maar alleen nog over elkaar. Er zat oud zeer in de weg en er was veel scepsis. Maar onder begeleiding van een gespreksleider (ik) wilden ze het nog een keer proberen. We starten met een check-in: ieder komt aan bod (kort, niet reageren op elkaar en geen rondje). En er is veel herkenning op ieders scepsis en verlangen tot een goede samenwerking. Fijn begin! Vervolgens doen we een diepgaandere check-in in kleine gemengde groepjes van directieleden en OR-leden. Dit wordt plenair ingebracht. Wonderlijk: de uitkomsten uit de gemêleerde groepen zijn bijna identiek. Hoofdconclusie is: “We willen graag samenwerken in de toekomst onder bepaalde voorwaarden en het oude zeer moet uitgesproken worden anders zal dat steeds opnieuw weer de kop opsteken”.

Na een pauze het gesprek tussen OR en directie over: Wat zit ons dwars uit het verleden? Durven we alles op tafel te leggen? Daarvoor maken we eerst veiligheidsregels die vervolgens iedereen onderschrijft door handopsteken: wat vinden jullie is er nodig om je uit te kunnen spreken?

  • Vanuit jezelf spreken,
  • Niet de waarheid claimen,
  • Niet schreeuwen,
  • Als je dat wel doet, is het slechts emotie en niet bedoeld als persoonlijke aanval,
  • Er een time-out komt als men erom vraagt,
  • Er wordt naar elkaar geluisterd,
  • Eerst de ene partij helemaal laten uitspreken en niet reageren. Daarna de andere partij,
  • Als alles is gezegd wat gezegd moet worden, er vervolgens wordt gereageerd met: Wat heeft geraakt? En wat zegt dat over mij of welk inzicht geeft me dat?

Eerst legt de ene groep alles wat dwars zit op tafel en daarna de andere groep (en zo nog een keer): “pijlen gooien” in DD. De eerlijkheid en openheid ontroeren, maar ook de kwetsbaarheid en de pijn. Dat komt er ook uit bij wat heeft geraakt en welke inzichten dat geeft. Een (ver)bindende en warme en openhartige ronde. Er is opluchting en eindelijk ruimte voor verder bouwen aan de toekomst met randvoorwaarden.

Vervolgens werd afgesproken dat het niet meer zover zou komen door bij elkaar op tijd aan de bel te trekken maar ook op gezette tijden elkaar te complimenteren.

We eindigden met een check-out door stap in de kring: Wat neem je mee, hoe ga je hier weg, wat heb je geleerd? Als je iets wil zeggen stap je naar voren, vind je dat ook dan stap je mee. Iedereen was heel anders dan aan het begin van de dag: begrip, positief gevoel, geloof dat het zou lukken, oud zeer (h)erkent, verbinding, goede afspraken gemaakt…😊.

Deep Democracy betekent voor mij ook ……

Een taal die gemeenschappelijk is om gesprekken te kunnen voeren, moeilijke gesprekken te kunnen faciliteren, speels omgaan met methodieken en respectvol omgaan met gevoeligheden, en dealen met het verleden en verlangens in de toekomst in het hier en nu!

Wat ik nog kwijt wil is ……

Herken jij ook een ‘niet gevoerd gesprek’ en wil je ook proberen het wel te voeren dan kan een facilitator Deep Democracy hierbij wellicht ondersteunen. Schroom niet, met moed en vertrouwen/verlangen kan kleine moeite-groot plezier worden!

Meer info over Deep Democracy

Ellen Leijdekkers – Trainer/coach en DD level 4 + co-resolve

Deel dit bericht