De val van het kabinet-Rutte IV. Moeten wij niet opstaan?
Voor sommige mensen een onvermijdelijke gebeurtenis, voor sommige mensen veel te laat en voor sommige mensen iets wat juist niet had moeten gebeuren, gezien alle dossiers die nog behandeld moeten worden door het kabinet.
Het politieke speelveld is verdeeld. Dat is het al veel langer. Onze samenleving is verdeeld, dus ook onze politiek. Wat dat betreft kan je zeggen dat de politiek ook nu de weerspiegeling is van hoe de samenleving eruitziet. Dan komt uiteindelijk de vraag: hoe blij ben je met de politiek, waarbij je dan ook de vraag kan stellen hoe blij ben je met de samenleving?
Gekozen worden en benoemd worden in de politiek is geen sinecure. Wim Kok sprak ooit de woorden: in de politiek heb je twee smaken: ‘het is niet goed of het deugt niet’.
De link naar medezeggenschap
Ik zie natuurlijk ook wel de overeenkomsten tussen de politiek en de medezeggenschap. Je stelt je kandidaat voor de OR, je wordt gekozen en je gaat aan de slag. Jij hebt je eigen ‘campagne’ gehad. Je weet waarvoor je staat! Maar je moet wel samenwerken met andere ondernemingsraadsleden. Je bent samen dé ondernemingsraad. Daar komt bij dat je ook met de bestuurder samenwerkt en met de toezichthouder. Ieder gremium met z’n eigen verantwoordelijkheid.
Je werkt samen om alle vraagstukken te beschouwen, te begrijpen, te beoordelen en besluiten te nemen die goed zijn voor de mens en de organisatie. Soms lukt het en soms kom je er niet uit.
Een niet makkelijke en niet altijd te benijden taak. Gelukkig zijn de woorden van Wim Kok: ‘het is niet goed of het deugt niet’ voor ons, als medezeggenschappers, te zwaar. Bij ons is het niet (altijd) zo.
Directe en indirecte reacties
Het lijkt of de politiek het nooit goed kan doen. Naast het wel of niet goed kunnen doen, zijn er ook nog de bedreigingen. Soms direct en soms indirect via social media. Wie ambieert nog zo’n functie?
De val van het kabinet was dan misschien onvermijdelijk, maar moeten we niet opstaan om te zorgen dat politici gewoon vrij hun werk kunnen doen als gekozen volksvertegenwoordiger. Dat is een groot goed.
Als je dan toch bijvoorbeeld via social media wil reageren, stel dan een vraag, of kom met een inhoudelijk advies. Dat is goed, dat deugt!
Geschreven door Jaap Jongejan, algemeen directeur SBI Formaat, directeur-bestuurder van de stichting SBI