Blog

De meeste mensen gaan dood door hun eigen gedrag!

blog_de_meeste_mensen_gaan_dood_door_hun_eigen_gedrag.jpg
20 maart 2018 / Carolina Verspuij

Bovenstaande uitspraak is niet van mij maar de start van de presentatie van Ben Tiggelaar op het Congres Alles is Gezondheid. We zeggen of vinden dat we gezonder moeten leven maar de praktijk is vaak weerbarstig. Het veranderen van gedrag is een behoorlijke uitdaging… De boodschap van Ben Tiggelaar op het Congres Alles is Gezondheid was:
Ga van beperkingen naar mogelijkheden!

Hiervoor heb je nodig:​

  • Leerdoelen
  • Concreet gedrag
  • Support

Deze boodschap is ook te projecteren naar de werkvloer. Veel bedrijven hebben de term duurzame inzetbaarheid laten vallen binnen hun eigen organisatie, maar het is vaak nog lastig om hier concreet handen en voeten aan te geven. De start van duurzame inzetbaarheid met als basis gezonde medewerkers, ligt bij een goed preventiebeleid, dus het voorkomen van ongevallen, beroepsziekten en werkgerelateerd verzuim. Ook hierbij kan het uitgangspunt ga denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen worden toegepast. Dus niet, iedereen wordt wel eens ziek door zijn/haar werk, maar wat kunnen we doen om te voorkomen dat onze medewerkers ziek worden door het werk.

Stel we hebben het over een organisatie in de zorg waar een hoge werkdruk wordt ervaren, veel medewerkers moeten meer uren draaien dan in hun contract is afgesproken en veel medewerkers vallen uit wegens psychische klachten. Medewerkers geven aan dat ze met name het draaien van extra uren als erg belastend ervaren. Hiermee is namelijk geen rekening gehouden in hun werk privé relatie. Ze werken niet voor niets parttime. Dan kunt u als organisatie het volgende doen:

  • Stel een concreet leerdoel als organisatie: bijvoorbeeld in 2018 hebben we als organisatie geleerd hoe we ervoor kunnen zorgen dat medewerkers geen grote hoeveelheden overuren meer hoeven te draaien.
  • Bepaal concreet gedrag: zodra een medewerker overuren zou moeten gaan draaien gaan we dit voorkomen door alternatieve mogelijkheden in te zetten.
  • Zorg voor support: zorg dat er voldoende alternatieven kunnen worden ingezet en dat de bevoegdheden om deze alternatieven in te zetten liggen op de plek waar het nodig is.

Deze zelfde stappen kunnen we ook zetten in het kader van het versterken van medewerkers door medewerkers te verleiden om gezonder te gaan leven, bijvoorbeeld door gezonder te gaan eten. Dan kunt u dan als organisatie het volgende doen:

  • Stel een concreet leerdoel als organisatie: bijvoorbeeld in 2018 hebben we als organisatie geleerd hoe we medewerkers kunnen verleiden om bij elke lunch fruit te eten.
  • Bepaal concreet gedrag: leg bij elke medewerker tijdens de lunch 1 stuk fruit op zijn/haar dienblad.
  • Zorg voor support: zorg dat er een vorm van competitie wordt georganiseerd tussen medewerkers waardoor het eten van fruit wordt gestimuleerd.

Wil je meer weten over preventie en duurzame inzetbaarheid dan kun je terecht bij het expertise team Arbeid & Gezondheid van SBI Formaat.

SBI Formaat heeft tevens zitting in de Raad van Advies van Alles is Gezondheid.

Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid, SBI Formaat

Deel dit bericht