Blog

De CSRD en de zorg: een duurzame toekomst binnen bereik

CSRD en de zorg
25 september 2024 / Coby Franken

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om gedetailleerd verslag te doen over hun duurzaamheidsprestaties. Dit betekent dat ook zorgorganisaties, van kleine huisartsenpraktijken tot grote ziekenhuizen, straks open en eerlijk moeten zijn over hun impact op mens en milieu. Maar hoe zit het precies met die invoering en welke zorgorganisaties zijn er nu al bij betrokken?

Gefaseerde invoering: wanneer zijn wij aan de beurt?

De CSRD wordt gefaseerd ingevoerd om organisaties de tijd te geven zich aan te passen. De precieze timing hangt af van de grootte en juridische vorm van de organisatie:

  • Grote beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars: deze bedrijven moeten vanaf boekjaar 2024 rapporteren volgens de nieuwe CSRD-standaarden.
  • Andere grote bedrijven: alle andere grote bedrijven die aan de criteria voldoen (omzet hoger dan €50 miljoen, balanstotaal van meer dan €25 miljoen, en/of meer dan 250 medewerkers) moeten vanaf boekjaar 2025 voldoen aan de CSRD-vereisten.
  • Beursgenoteerde MKB-bedrijven: voor kleinere beursgenoteerde bedrijven geldt een iets langere aanpassingstijd. Zij moeten vanaf boekjaar 2026 voldoen aan de CSRD.
  • Niet-beursgenoteerde MKB-bedrijven: voor deze groep geldt een nog latere invoeringsdatum.

Wat betekent dit voor zorgorganisaties? Veel zorgorganisaties zijn (nog) geen NV’s of BV’s, maar stichtingen. Stichtingen vallen (nog) buiten de directe reikwijdte van de CSRD. Echter, deze uitzondering is tijdelijk. Naarmate de wetgeving verder wordt uitgewerkt, zullen waarschijnlijk ook stichtingen onder de CSRD vallen. Daarnaast kunnen er andere regels of richtlijnen komen die ook voor stichtingen van toepassing zijn.

Klik op de afbeelding en maak kennis met de negen trainers/adviseurs van het team Zorg & Welzijn van SBI Formaat.

Het team Zorg & Welzijn van SBI Formaat helpt je graag! Ze weten alles op het gebied van zorg en de CSRD!

Geen BV of NV: waarom is de CSRD toch belangrijk?

Zelfs als jouw zorgorganisatie nu nog niet direct onder de CSRD valt, zijn er meerdere redenen om alvast met duurzaamheid aan de slag te gaan:

  • Keten: ook al vallen zorgorganisaties nu nog niet altijd rechtstreeks onder de CSRD, de CSRD verplicht organisaties om aan te geven wat er in hun ‘keten’ gebeurt. Dat betekent dat zij moeten aangeven, hoe hun klanten en leveranciers ‘scoren’ op de diverse onderdelen van de CSRD. Op die manier komen veel meer, dus ook zorgorganisaties, in aanraking met de CSRD. Scoor je namelijk niet goed, dan zal de CSRD-plichtige organisatie daarop invloed proberen uit te oefenen.
  • Imago: duurzaamheid is steeds belangrijker voor patiënten, medewerkers en andere stakeholders. Door nu al te investeren in duurzaamheid kun je een positief imago opbouwen.
  • Kostenbesparing: duurzame maatregelen kunnen op de lange termijn kosten besparen.
  • Voorbereiding op de toekomst: door nu al met duurzaamheid bezig te zijn, ben je beter voorbereid op toekomstige wet- en regelgeving.
  • Maatschappelijke verantwoordelijkheid: als zorgorganisatie heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Specifieke duurzaamheidsmaatregelen per zorgsector

De duurzaamheidsmaatregelen die relevant zijn, kunnen per zorgsector verschillen:

  • Ziekenhuizen: energiebesparing (verlichting, apparatuur), afvalscheiding (medisch afval, verpakkingen), waterbesparing (sterilisatie), duurzame inkoop van medicijnen en medische hulpmiddelen, duurzame bouw en renovatie.
  • Verpleeghuizen: energiebesparing, afvalscheiding (incontinentiemateriaal), duurzame voeding, groene omgeving (tuinen, dakterrassen), duurzame mobiliteit voor personeel en cliënten.
  • Thuiszorg: duurzame mobiliteit, afvalscheiding, energiebesparing bij cliënten thuis, duurzame producten voor cliënten (bv. incontinentiemateriaal).
  • Geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg: creëren van een duurzame en stimulerende omgeving, duurzame voeding, activiteiten gericht op natuur en milieu.
  • Kinderopvang: energiebesparing, afvalscheiding (luiers), duurzame voeding, duurzame speelmaterialen, educatie over duurzaamheid.

Naast de al bestaande afspraken over de Green Deal Zorg en de milieuthemometer zal de CSRD duurzaamheid in de zorg nog meer stimuleren.

Korte uitleg over Green Deal Zorg en Milieuthermometer

Green Deal Zorg: de Green Deal Zorg is een vrijwillig initiatief van de zorgsector om duurzaamheid te bevorderen. Het bestaat uit verschillende fases (1.0, 2.0 en 3.0) met steeds ambitieuzere doelstellingen. Deelnemende organisaties committeren zich aan concrete acties om de zorg duurzamer te maken.

Milieuthermometer: de milieuthemometer is een instrument waarmee zorginstellingen hun milieuprestaties kunnen meten en vergelijken. Door het gebruik van de milieuthemometer kunnen zorginstellingen inzicht krijgen in hun sterke en zwakke punten op het gebied van duurzaamheid en gerichte verbetermaatregelen nemen.

De rol van de OR

De OR speelt een cruciale rol bij de invoering van de CSRD. Op grond van artikel 28 WOR heeft de OR de taak om zorg voor het milieu te bevorderen. Daarnaast heeft de OR op grond van artikel 25 WOR adviesrecht bij het treffen van maatregelen op het gebied van het milieu.

Wat kan de OR nu al doen?

  1. Verdiep je in de CSRD en de WOR: volg workshops, webinars en lees relevante artikelen om inzicht te krijgen in de richtlijn en de relevante wetgeving.
  2. Agenderen in de OV of de artikel 24 vergadering: breng de CSRD onder de aandacht van de bestuurder (en toezichthouders) en leg uit waarom dit belangrijk is voor de organisatie en de medewerkers.
  3. Oprichten van een duurzaamheidscommissie: stel een commissie samen, eventueel aangevuld met vertegenwoordigers van verschillende afdelingen om concrete acties te plannen en uit te voeren.
  4. Samenwerken met het management: werk samen met het management om een gezamenlijke visie op duurzaamheid te ontwikkelen.
  5. Communiceren met de medewerkers: houd de medewerkers op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de CSRD en duurzaamheid en betrek hen bij het proces.

Conclusie

De CSRD biedt een unieke kans voor de OR om de eigen organisatie te bevorderen duurzamer te worden. Ook als jouw zorgorganisatie nu nog niet direct onder de CSRD valt, is het verstandig om alvast met duurzaamheid aan de slag te gaan. Door samen te werken aan concrete oplossingen kunnen we de zorgsector verduurzamen en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg verbeteren.

Tip: Volg de ontwikkelingen rondom de CSRD op de voet, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste stand van zaken.

Een training bij SBI Formaat

SBI Formaat biedt trainingen op maat aan voor ondernemingsraden die zich willen verdiepen in de CSRD en hun rol hierin. Onze ervaren trainers kunnen jou helpen bij:

  • Het begrijpen van de complexe materie van de CSRD en de WOR.
  • Het identificeren van kansen en bedreigingen voor jouw organisatie.
  • Het ontwikkelen van een effectieve strategie voor de implementatie van de CSRD.
  • Het versterken van jouw onderhandelingspositie ten opzichte van het management.

Door een training te volgen bij SBI Formaat, ben je goed voorbereid op de toekomst en kun je een actieve bijdrage leveren aan een duurzame zorgsector.

Wil je meer weten over de CSRD en de rol van de OR? Stel gerust je vraag!SBI Formaat Coby Franken

Geschreven door Coby Franken, trainer & adviseur sectorteam Zorg & Welzijn SBI Formaat met behulp van Google Gemini.

Deel dit bericht