Blog

De Arbowet wijzigt: een gezond 2017!

arbo beleid wetswijziging
09 november 2016 / Jaap Jongejan

De Arbowet wijzigt. Er komen meer bevoegdheden voor werknemers, voor de bedrijfsarts, maar ook voor de OR. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is hier druk mee bezig. Samen met CAP Gemini en ICH Holland hebben we vorige week een webinar opgenomen over de nieuwe wet (hier terug te kijken).

Leefdruk en gezond verstand

Arbo kan niet los gezien worden van de maatschappelijke ontwikkelingen. Politieke besluiten over het verhogen van het eigen risico bij ziektekostenverzekeringen hebben effect op veilig werken in het bedrijf. Gezondheid is niet alleen een groot goed maar ook een duur goed.
Maar veiligheid op het werk kan ook over leven en dood gaan. We zijn (menselijk) toch geneigd om iets meer risico te nemen. Dus zijn een goede arbowetgeving en gezond verstand van groot belang.
We leven langer, maar leven we ook langer gezond? En wanneer begin je daarmee? Aangezien werk en privé en privé en werk steeds meer door elkaar lopen, spreek ik niet alleen van werkdruk maar eerder van leefdruk.

De verantwoordelijkheid van de ondernemingsraad is groot. Laat het je niet overkomen dat de omgeving zegt: “OR waar was je?” Natuurlijk, werkgever en werknemer hebben een verantwoordelijkheid. Maar de rol van OR is meer dan een wettelijke rol.

OR en gezond verstand

Arbo is geen kostenpost, maar een investering voor gezonde mensen en een gezonde organisatie! Als de medewerkers het kapitaal zijn van menig onderneming, dan moet je er ook goed voor zorgen. Je kan ook in ondernemerstaal zeggen dat arborisico niets meer is dan een business case op basis van gezonde regels…
En natuurlijk weten we de kosten van een te hoog ziekteverzuim, maar kennen we ook de hoogte van de kosten van mentaal verzuim. Een prachtige rol voor de OR: hoe stimuleren we gezond (samen)werken en dus ‘gezond’ gedrag? Op basis van een gezonde business case. SBI Formaat helpt u daar graag mee. Maar we helpen graag met meer, om te beginnen gaan we samen met het Ministerie van SWZ voorlichting geven over de aanstaande wetswijzigingen. Wat betekent nu precies versterking van de positie van de preventiemedewerker of dat de bedrijfsarts meer mogelijkheden krijgt om de werkplek te bezoeken? Hoe gaat dat in kleine bedrijven? Hoe hoeven we zelf het wiel niet uit te vinden en kunnen we gluren bij de buren?
Op 15 december een eerste actualiteitencollege. Bekijk het programma hier.

Iedere dag Arbo

Het is te vroeg om iedereen een gezond 2017 toe te wensen, maar eigenlijk willen we u dat iedere dag toewensen. Graag tot ziens op 15 december!

Jaap Jongejan, algemeen directeur SBI Formaat

Deel dit bericht