Blog

Buiten gewoon leren: trainen in de frisse buitenlucht

29 februari 2024 / Floris Jan Koen

Vaak worden OR-trainingen geassocieerd met binnenzitten. Zonde, want bewegen is gezond en bewegend leren in de frisse buitenlucht is vaak veel effectiever dan de hele dag binnen op een stoel zitten. Daarom heeft SBI Formaat het concept Buiten gewoon leren geïntroduceerd. Veel van onze trainingen vinden plaats op ons prachtige Landgoed Zonheuvel. Een bosrijke omgeving die door de outdoor trainers van SBI Formaat als hun trainingsruimte wordt beschouwd.

Voordelen van Buiten gewoon leren

Buiten leren brengt de groep sneller in beweging. Het doen van verschillende groepsopdrachten geeft waardevolle inzichten in de groepsdynamiek. Het laat zien waar een team sterk in is en hoe deze sterkte meer ingezet kan worden in de dagelijkse OR-praktijk. Teambuildingsopdrachten geven ook inzicht in waarin het OR-team minder sterk is. Kennisnemen van patronen die de groep in de weg zitten en weten hoe daar uit te stappen, zorgen dat het OR-team effectiever leert samenwerken. Ook worden individuele kwaliteiten direct zichtbaar. Daarbij leer je door samen opdrachten te doen hoe je tot gedragen en effectieve besluitvorming komt. Een heel belangrijk vaardigheid voor een OR. Naast al deze teamversterkende elementen geeft het samen buiten zijn een hoop plezier en vaak een onvergetelijke ervaring!

Praktijkvoorbeeld

Als outdoor-trainer heb ik ervaren wat de kracht kan zijn van het samen doen van opdrachten. Tijdens een training met een OR die veel moeite had met samenwerken, bleek dat er verschillende zienswijzen waren op hoe de OR zou moeten functioneren. Gevolg van deze verschillende inzichten was dat een aantal OR-leden elkaar vermeden en hierdoor waren er ‘twee groepen’ in de OR ontstaan. De OR wilde dit patroon doorbreken. Door buiten groepsopdrachten uit te voeren, werden de OR-leden ‘gedwongen’ om samen te gaan werken. Tot hun verrassing begonnen ze hier plezier in te krijgen, leerde ze het groepspatroon kennen en hadden een goede basis gelegd voor samenwerking. Het probleem bespreken bleek daarna niet meer nodig. De samenwerkingsopdrachten hadden dit obstakel al verholpen.

De opbrengst van de training

De OR was na de Buiten gewoon leren sessie in staat om verschillen tussen de OR-leden te zien als kansen en ging weg uit de training met een uitgewerkt plan, waarin alle verschillende visies waren verwerkt. Omdat we dit soort prachtige praktijkvoorbeelden kennen, noemen we Buiten gewoon leren ook wel een ‘leerversneller’ voor iedere OR!

Wil jij hier meer over weten?SBI Formaat Floris Jan Koen

Heb jij nu, net als ons, zin om naar buiten te gaan? Doen! Mocht je dat ook nog in een training willen verwerken, neem dan contact op met je vaste trainer, relatiebeheer of kijk voor meer informatie op onze website over Buiten gewoon leren.

Geschreven door Floris Jan Koen, trainer & adviseur SBI Formaat

Deel dit bericht