Blog

Brexit en de WOR

21 mei 2019 / Mariska Pikaart

Hadden de burgers van Engeland maar rechten zoals in de WOR ten aanzien van de Brexit.

Medezeggenschap is een mooi ding. In een democratie mogen de burgers de regerende partijen kiezen en kunnen belangrijke zaken zelfs in een referendum aan de kiezers/achterban voorgelegd worden.

Er waren kritische geluiden door deskundigen over het voorleggen van een Brexit en mogelijk ook een Nexit. Met als argument dat het vraagstuk zo ingewikkeld is dat een leek hierover eigenlijk niet kan beslissen. De voordelen en nadelen zijn niet zo duidelijk, belangen zijn veel meer verstrengeld dan de leek ziet. Het lijkt er op dat een deel van de Engelse bevolking dit nu steeds meer gaat begrijpen. De campagne voor de Brexit stelde het lidmaatschap van de EU te veel negatief voor. Terwijl dit feitelijk niet juist was, ook niet voor de Britten.

Onder de WOR is het voor adviesplichtige zaken mogelijk om in beroep te gaan: “wanneer er feiten of omstandigheden bekend zijn geworden die een aanleiding kunnen geweest zijn om het advies niet uit te brengen zoals het is uitgebracht”. Wanneer deze feiten of omstandigheden aan de ondernemingsraad bekend waren geweest ten tijde van het uitbrengen van zijn advies.

Wanneer je een ondernemingsraad vervangt door burgers, zouden ze volgens mij het meest sterke argument in handen hebben voor een nieuw referendum. Want hoe democratisch is het om mensen mee te laten beslissen die niet juist voorgelicht zijn?

Geschreven door trainer/adviseur: Mariska Pikaart

Deel dit bericht