Blog

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen: samen aanpakken!

blootstelling gevaarlijke stoffen
16 september 2020 / Carolina Verspuij

Gevaarlijke stoffen zijn vaak gevaarlijker dan we zelf beseffen. In veel organisaties krijgt de blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet de aandacht die het verdient. Het resultaat: onnodig veel beroepsziekten en 3000 doden per jaar. In vier stappen naar een beleid voor gevaarlijke stoffen in een organisatie.

Ook dit jaar staat weer de terugdringing van blootstelling aan gevaarlijke stoffen hoog op de agenda van het Ministerie van SZW. In het jaarplan 2020 van de Inspectie SZW wordt aangegeven dat de 1 op de 6 medewerkers op het werk te maken heeft met gevaarlijke stoffen. De Inspectie vindt dat de werkgever aantoonbaar verantwoordelijkheid moet nemen om medewerkers te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen.Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de diverse arboprofessionals binnen het bedrijf. Ook in samenwerking met bedrijfsartsen want beroepsziekten zijn nog teveel een blinde vlek binnen bedrijven en bij bedrijfsartsen.

Dit vraagt dus om actie vanuit de positie als preventiemedewerker en aan de medezeggenschap heb jij een belangrijke partner. De arbowetgeving geeft belangrijke aanknopingspunten die je goed kunt gebruiken als arboprofessional. Daarnaast is het de OR die je kan steunen vanuit hun rechten op basis van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Denk hierbij aan het instemmingsrecht, het initiatiefrecht en het recht op informatie.

In bijgaand artikel beschrijft trainer/adviseur Carolina Verspuij het stappenplan voor het terugdringen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.
gevaarlijke stoffen

Het expertiseteam Arbeid en Gezondheid helpt je graag met jouw vragen over gevaarlijke stoffen.

Bron: Werk&Veiliheid.nl

Deel dit bericht