Blog

Vrienden van de OR

arbowet preventiemedewerker wijziging ondernemingsraad sbi formaat
20 juni 2019 / Camiel Schols

Blogserie: Wijsheid van de werkvloer – Vrienden van de OR

De wijsheid van de werkvloer ophalen, en goed gebruiken. Dat is de kunst bij vernieuwing van de medezeggenschap. Vandaag bespreek ik het werken met een klankbordgroep.

Al vele jaren ben ik lid van twee zangkoren. Deze hebben allebei een groep ‘vrienden van … ‘. Deze ‘vrienden’ zingen niet mee, zijn geen lid, maar ze ondersteunen de vereniging wel. Op de eerste plaats door jaarlijks een donatie te doen. En uiteraard bezoeken ze regelmatig onze concerten. De vrienden dragen het koor een warm hart toe. Ze zijn onze ambassadeurs en ontvangen daarvoor onze waardering in de vorm van uitnodigingen, nieuwjaarswensen en eenmaal per jaar toegang tot een repetitie.

Ook OR’en hebben baat bij een netwerk van vrienden in de organisatie. Wat ze van de koren en andere verenigingen kunnen leren is om dit netwerk systematisch op te zetten en te onderhouden. De gehele achterban actief betrekken bij het OR-werk is onbegonnen werk. Maar een beperkte groep collega’s benutten als klankbord is zeker haalbaar.

OR’en die met klankbordgroepen werken hanteren uiteenlopende termen: voelsprieten, satellieten, contactpersonen, enz. Het zijn leden uit de achterban die de OR een warm hart toedragen en die bereid zijn om de OR te helpen, bijvoorbeeld door antwoord te geven op vragen van de OR. Soms spelen de contactpersonen de vragen door naar hun collega’s waarna ze de antwoorden aan de OR terugkoppelen. Maar het kan ook voorkomen dat de contactpersonen de vraag zelf beantwoorden en hun eigen mening geven.

Het grootste voordeel van een klankbordgroep is dat de OR in korte tijd geluiden kan ophalen uit de organisatie. Daarbij zorgen de vrienden voor bekendheid en draagvlak. Tevens is de klankbordgroep een mogelijke kweekvijver voor OR-kandidaten.

Drie tips om mee af te sluiten

  • Maak ieder OR-lid verantwoordelijk voor het contact met zijn ‘eigen’ vrienden.
  • Zorg dat je vrienden je niet vergeten. Dus leg ze regelmatig een vraag voor.
  • Zorg dat je vrienden zich gewaardeerd voelen. En laat hun weten wat gebeurd is met hun bijdrage.

Geschreven door trainer/adviseur Camiel Schols

Andere blogs uit deze serie

Deel dit bericht