Medezeggenschap kantelt in de zorg

Afgelopen week ontmoetten 15 ondernemingsraden uit de zorg elkaar op een mooie zonnige dag op Zonheuvel in Doorn. Een ontmoeting van frisdenkers en dwarsdoeners, zoekers en vinders.
De bijeenkomst was het actualiteitencollege van SBI Formaat over vernieuwingen in de medezeggenschap in de zorg. Vier ondernemingsraden waren gevraagd hun verhaal te vertellen over datgene wat zij hadden gevonden in de zoektocht naar verandering.
Als je gaat veranderen doe je dat natuurlijk niet zomaar. Krabben waar het jeukt, dat is een mooi motto van onze collega Bert van de Velde-Harssenhorst Daar begonnen we dan ook mee, met de vraag: ‘Waar jeukt het bij jullie in de medezeggenschap?’. Een feest van herkenning. De ene reorganisatie, herstructurering met invoering zelfsturing na de andere passeerde de revue. Teams krijgen regie en wat is dan nog je rol als OR. Dat kriebelt. En de moeite om nog mensen te vinden die mee willen doen aan de traditionele medezeggenschap, die kwam ook vaker voor. Kortom, niet veranderen als hype, maar omdat het echt wringt in organisaties waarbij regie meer bij teams komt te liggen en ook de afstand tussen werkvloer en de formele zeggenschap die groter wordt en daarmee ook die tot de formele medezggenschap.
‘En waar draait het dan om?’ is de volgende vraag. Wat is het wenkende perspectief voor goede medezeggenschap? Samen en iedereen! Het faciliteren van de medewerkersparticipatie. Participatie van alle medewerkers. Daar draait het om voor medezeggenschap in de zorg.
Vervolgens vertelden vier mensen uit de zorg hun eigen verhaal. Verhalen inspireren.
Ramon en Valdelice van Abrona vertellen dat zij in het begin, toen ze tijdens de invoering van zelforganisatie gingen nadenken over andere medezeggenschap vrij snel tot het inzicht kwamen dat die vraag niet door hen zelf beantwoord kon worden. Dus zeiden ze: we vragen het de medewerkers zelf! Een mooi proces volgde met een denktank, een medewerkerssymposium en een heisessie met management en meedenkers dat uitmondde in een position paper en prachtig filmpje waar de verandering naar nieuwe medezeggenschap beeldend wordt neergezet.
Gijs van het St Antoniusziekenhuis heeft een heel ander verhaal. Zolang hij in de OR zit is hij al gewend dat de participatie echt is ingebouwd in de hele besluitvormingsprocedure. In feite heeft de OR de medezeggenschap gedelegeerd aan het management. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.
Ingrid van de Omring heeft het over een echte cultuurverandering en vooral leren loslaten. Een voorgenomen besluit over werktijden, daar gaan we ons helemaal niet over uitspreken als OR, laten de teams het zelf uitzoeken. Want iedere medewerker is medezeggenschapper. Lees hier een mooie blog van Marcel Kruger over deze OR.
Jantina, projectleider medezeggenschap bij Zienn vertelt trots hoe je aan alles merkt dat medezeggenschap bij Zienn echt onderdeel is geworden van de hele organisatie. Zie filmpje. De OR is een Raad voor Medezeggenschap die toeziet op het proces van meedenken en participatie.
‘Wat zijn tips voor succesvolle verandering?’, is de laatste vraag. Neem de tijd, leg niet alles vooraf vast in kaders zodat je kunt blijven veranderen, doe het samen met medewerkers, neem het management mee, wees enthousiast en….. begin!
Wil je meer weten over de verandering in de medezeggenschap bij Ramon, Valdelice, Gijs, Ingrid en Jantina? Bekijk dan het filmpje en luister naar hun verhalen!
Coby Franken, trainer/adviseur SBI Formaat