Blog

Samenwerking OR en preventiemedewerker

OR en preventiemedewerker
15 oktober 2024 / Alex Daems

In de Arbovisie 2040 is te lezen dat er meer geïnvesteerd moet worden in preventie. Ook kan de positie van de preventiemedewerker en die van de OR een stuk beter. Hiermee kan een beter arbobeleid worden gerealiseerd.

Arbovisie 2040

Eind oktober 2023 heeft het ministerie van SZW haar toekomstvisie, Arbovisie 2040, gepresenteerd. Deze visie wordt kortweg ‘Zero Death’ genoemd. Met de Arbovisie 2040 wil het kabinet ervoor zorgen dat werkenden in Nederland zo gezond en veilig mogelijk werken en geen gezondheidsklachten door hun werk krijgen, ook niet na hun pensioen. De Sociaal Economische Raad (SER) heeft bij de ontwikkeling van de Arbovisie een advies uitgebracht.

In de Arbovisie zijn knelpunten en oplossingen benoemd. Op basis hiervan zijn doelstellingen geformuleerd. Een van de doelstellingen is het investeren in preventie binnen een efficiënt werkend stelsel van arbodienstverlening door de werkgever. Als beleidsinzet wordt genoemd het aanscherpen van de rol, taken en deskundigheid van de preventiemedewerker. De SER adviseert zelfs een gekozen preventiemedewerker.

Een andere doelstelling van het Arboadvies is de waarde van gezond en veilig werk centraal stellen op de werkvloer (doelstelling 4). Als beleidsinzet wordt genoemd, de versterking van de betrokkenheid van werkenden bij het arbobeleid op de werkvloer, onder meer door middel van het verstevigen en concretiseren van de OR voor beter arbobeleid.

Positie

In de visie en het onderliggende SER-advies, wordt geconcludeerd dat zowel de positie van de preventiemedewerker als die van de OR versterking behoeft. Bestaande wetgeving kan hierbij helpen. Voor de positie van de preventiemedewerker is wettelijk bepaald dat deze zijn bijstand moet kunnen verlenen met behoud van zijn zelfstandigheid en van zijn onafhankelijkheid ten opzicht van de werkgever (art. 13.6 Arbowet).

Daarnaast heeft de OR instemmingsrecht op onder andere de positie van de preventiemedewerker (art. 13.1 Arbowet). De OR leent zijn positie onder meer aan hetzelfde instemmingsrecht (art. 27 WOR). Beiden kunnen dus op basis van bestaande wetgeving elkaars positie versterken. Daar komt nog bij dat de preventiemedewerker de wettelijke taak heeft om met de OR samen te werken (art. 17.7a Arbowet).

Samenwerking OR en preventiemedewerkerBeiden kunnen dus elkaar versterken door samen te werken en hebben daar belang bij. Samenwerking roept bij de OR en preventiemedewerker vaak meerdere vragen op, zoals:

  • Waarom zou de preventiemedewerker met de OR samenwerken?
  • Hoe ziet de samenwerking eruit?

 

Om deze vragen te kunnen beantwoorden begint het artikel van Werk & Veiligheid met een korte inleiding op relevante wetgeving en op het voorstel om de Arbowet te wijzigen. Vervolgens worden verschillende samenwerkingen tussen preventiemedewerker en OR in de praktijk weergegeven.

Klik op de afbeelding voor het artikel.

Geschreven door Alex Daems, trainer & adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid SBI Formaat.

Deel dit bericht