Blog

OR/ VGWM-commissie voor een beter milieu

Alternative energy
15 december 2020 / Nicole Pikkemaat

Veel ondernemingsraden hebben een VGWM-commissie die zich vooral bezighoudt met V, G en W. Mijn ervaring is dat de M van milieu weinig aan bod komt. Nu we de hete adem van het klimaatprobleem in onze nek voelen, is het (weer) een belangrijk thema voor iedereen, iedere organisatie en ook de OR. Nu is het niet zo dat we niets doen op dit gebied. Steeds meer organisaties maken werk van de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG). Twee van de 17 SDG’s zijn direct van toepassing op het milieu (doel 7 over duurzame energie en doel 13 over klimaatactie). Een aantal andere SDG’s zijn meer indirect verbonden met het milieu, zoals bijvoorbeeld de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Voor een VGWM-commissie is die relatie natuurlijk erg interessant. Op deze wijze besteed je aandacht aan meerdere letters van de VGWM. Twee voorbeelden om dit te illustreren:

Voorbeeld 1:
Je bedrijf is voornemens elektrische heftrucks aan te schaffen. Met dit voornemen wordt de blootstelling aan dieseluitlaatgassen voorkomen en het is daarmee een verbetering voor de gezondheid van medewerkers. En ook het milieu is hierbij gebaat.

Voorbeeld 2:
Je bedrijf stimuleert medewerkers om met de fiets en het openbaar vervoer te komen. Een milieu-actie die ook goed is voor de duurzame inzetbaarheid en gezondheid van medewerkers.

De OR/ VGWM-commissie kan veel betekenen

Volgens artikel 28 van de WOR heeft de OR als taak om te bevorderen dat de werkgever aandacht besteedt aan milieuzorg. De OR kan daarvoor het initiatiefrecht benutten. Ook kan de OR elk voorgenomen besluit toetsen op eventueel nadelige milieueffecten. Wanneer de organisatie een belangrijke maatregel in verband met de zorg voor het milieu wil treffen, moet advies worden gevraagd aan de OR. Ook kan de OR/ VGWM-commissie natuurlijk zelf met voorstellen komen. Bespreek eens wat ieders visie is op milieu en maak daarna een OR-visie. Waarom vinden we dit onderwerp belangrijk? Wat moet het milieu-uitgangspunt zijn van je organisatie? Inventariseer wat de milieubelasting is. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Is er een plan van maatregelen m.b.t. het milieu?
  • Worden producten en productieprocessen mede ontwikkeld met als doel de milieubelasting te verminderen?
  • Wat koopt onze organisatie in? Wat komt er eventueel terug? Denk ook aan: restwarmte, opgewarmd koelwater.
  • Wat wordt hergebruikt, schoongemaakt, weggegooid, geloosd?
  • In hoeverre wordt gebruik gemaakt van duurzame energie?

De tijd dringt…

De klimaatcrisis is realiteit – en de tijd dringt… Beste OR/VGWM‑commissie zorg dat je je kennis over milieu (weer) op peil brengt en ga er actief mee aan de slag! Bekijk bijvoorbeeld samen met de milieucoördinator of KAM (kwaliteit, arbo en milieu)-coördinator hoe de milieubelasting in je bedrijf voorkomen en verminderd kan worden.

Geschreven door Nicole Pikkemaattrainer/ adviseur Arbeid & Gezondheid

Training OR en milieu

Tijdens deze training krijgt de OR/VGWM-commissie zicht op de SDG’s en de relatie met milieu, de verplichtingen voor werkgevers en de mogelijkheden voor verbeteringen op het gebied van milieu en milieubeleid. Daarbij komt de rol van de OR/VGWM-commissie uitgebreid aan de orde, want de OR heeft veel invloed!

Meer informatie & aanmelden

Deel dit bericht