Blog

BHV is belangrijk!

Dag van de BHV
07 november 2022 / Nicole Pikkemaat

Gebruik de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) voor het verbeteren van je BHV-beleid.

Elk jaar op de 1e maandag van november is het de Dag van de BHV (bedrijfshulpverlening). Doel van de Dag van de BHV is om aandacht te vragen voor de inzet van alle bedrijfshulpverleners in Nederland. De Dag van de BHV gaat ons allemaal aan. Het gaat over veiligheid en gezondheid op het werk.

Oproep

Onlangs kreeg ik weer de oproep voor de herhalingscursus BHV. Ik vind dat erg belangrijk, want ik merk dat ik toch veel vergeten ben. Nu wordt het nog een uitdaging om een mogelijkheid te vinden in mijn agenda. Er is altijd wel wat anders te doen. En ik ben bang dat dat niet alleen voor mij geldt. Hoe houden alle BHV’ers hun kennis en vaardigheden op orde? En misschien geldt wel hetzelfde voor alle bedrijven. Hoe zorg je dat het BHV-beleid, de hele organisatie goed blijft draaien en paraat kan zijn als het nodig is?

Voorpostfunctie

BHV’ers hebben een voorpost functie. Met andere woorden de eerste minuten zijn belangrijk en daarna kan de hulpverlening er zijn. Vaak kan de BHV’er ervoor zorgen dat de ellende en/of schade niet erger wordt. Soms kan de BHV’er veel betekenen en eerste hulp verlenen aan een slachtoffer en/of een brand blussen. Je moet goed weten in welke situatie je dat nog kan doen. Als de rookontwikkeling te groot is en/of de vlammen meters hoog, is het geen goed idee om de brand zelf te blussen. Mocht de brand kleiner zijn en blussen een optie zijn, dan moet je weten welk type blusmiddel je kan gebruiken. Ook wat betreft de hulpverlening van een slachtoffer komt het nauw. Een slachtoffer verplaatsen, kan in veel gevallen het letsel verergeren. In veel situaties is de rol van de BHV’er erop gericht om te zorgen dat mensen het pand veilig kunnen verlaten en hulpverleners alarmeren en wegwijs maken in het pand en de situatie. Hierbij is een goede voorbereiding van belang, dat je de vluchtroutes kent, dat de blus- en EHBO-middelen op orde zijn en dat je weet waar deze zich bevinden.

Blijven oefenen

Brandjes blussen, eerste hulp bieden en reanimeren dat moet je blijven oefenen. Hopelijk blijft het bij oefenen en hoef ik nooit echt in actie te komen. Maar mocht dat laatste nodig zijn, dan wil ik goed voorbereid zijn en weten wat ik wel en niet moet doen. Als je bijvoorbeeld de ontruiming regelmatig geoefend hebt, weet je nog beter wat je te doen staat. Bovendien brengt een oefening eventuele verbeterpunten en bewustwording van bepaalde risico’s in kaart. Zo kan het alleen maar beter worden. Mijn ervaring is dat bij veel bedrijven het oefenen nog al eens verzandt.

Wel (voldoende) BHV’ers aanwezig?

Ik hoor wel eens dat er vanwege een roosterprobleem niet altijd (voldoende) BHV’ers aanwezig zijn. Mede vanwege het hybride werken, kan het lastig zijn om voldoende BHV’ers op kantoor of in het pand te hebben. Want ook de BHV’ers werken af en toe thuis. Maar wat als net op het moment dat er geen BHV’er in huis is een collega bewusteloos raakt?

Gebruik de RI&E

Met de RI&E breng je alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting in kaart. Ook de tekortkomingen in de BHV-organisatie en het BHV-beleid moeten onder de loep genomen worden. Bij veranderingen moet dat opnieuw worden gedaan. Veranderingen, zoals verbouwingen en het eerder genoemde hybride werken kunnen van invloed zijn. Er moeten dan maatregelen getroffen worden om het weer op orde te brengen. Goed om te weten in dit kader, is dat de RI&E steeds belangrijker wordt gevonden. Wil je hier meer over weten? Volg dan bijvoorbeeld onze themacursus ‘Arbobeleid en plan van aanpak’. In deze training leer je alles over de RI&E en het plan van aanpak.

Kortom er is werk te doen: blijf oefenen, doe binnen je bedrijf regelmatig ontruimingsoefeningen en gebruik de RI&E om de BHV-organisatie en het beleid op orde te houden en te blijven verbeteren!

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid bij SBI Formaat

Deel dit bericht