Blog

Beroepsziekten in beeld

Beroepsziekten
16 juni 2021 / Carolina Verspuij

Het rapport ‘Beroepsziekten in beeld’ van de Inspectie SZW en het ministerie van SZW (oktober 2020) is een must om te lezen voor iedereen die zich bezighoudt met veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Het rapport geeft het volgende weer over de huidige situatie met betrekking tot beroepsziekten in Nederland:

Beroepsziekten gaan gepaard met veel persoonlijk leed en hoge (maatschappelijke) kosten. Daarom moet de aandacht ervoor omhoog. Jaarlijks overlijden duizenden (ex-)werknemers voortijdig als gevolg van een beroepsziekte. En volgens berekeningen van het RIVM zijn slechte arbeidsomstandigheden (4,5%) na roken (9,4%) en ongezonde voeding (8,1%) verantwoordelijk voor de grootste bijdrage aan de totale ziektelast in Nederland. Ook de cijfers over de maatschappelijke kosten van beroepsziekten liegen er niet om. De door het werk veroorzaakte kosten van verzuim, arbeidsongeschiktheid en zorg worden door TNO geschat op jaarlijks bijna 9 miljard euro. De maatschappelijke kosten zouden nog aanmerkelijk hoger uitkomen als ook de immateriële schade als gevolg van verloren levensjaren erin wordt meegenomen.

Diagnose beroepsziekte

Beroepsziekten zijn er al honderden jaren. In het verleden ging het vaak om loodvergiftiging, stoflongen en kruipknieën. Nu gaat het vaker over burn-out, posttraumatische stress stoornis (PTSS) en chroom-6.

Voor het stellen van een diagnose van een beroepsziekte is er het 6-stappenplan:

  1. Vaststellen van de aandoening of ziekte.
  2. Vaststellen van de relatie met het werk.
  3. Vaststellen van de aard en het niveau van de oorzakelijke blootstelling in het werk.
  4. Nagaan of er andere mogelijke verklaringen zijn en de rol van de individuele gevoeligheid.
  5. Concluderen en melden van de beroepsziekte bij het NCvB.
  6. Preventieve maatregelen en interventies inzetten en evalueren.

De grootste boosdoeners

De grootste veroorzakers van beroepsziekten zijn psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en gevaarlijke stoffen. In Nederland melden bedrijfsartsen vermoede beroepsziekten bij het NCvB. Wat opvalt is dat de laatste jaren het aantal meldingen ten gevolge van psychosociale arbeidsbelasting toeneemt.

Lees hier meer over in onderstaand artikel geschreven door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid van SBI Formaat. Tevens lees je hier meer over waar het nu mis gaat, over PAGO/PMO en wat de taak van de Arboprofessional in dit hele verhaal is.

Deel dit bericht