Blog

Arbovisie 2040 – deel 2

Arbovisie 2040 arboportaal VGWM
21 juli 2020 / Alex Daems

Afbeelding: Arboportaal

Zoals in mijn vorige blog over Arbovisie 2040 heb geschreven, zijn wij uitgenodigd om input te leveren aan de oplossing van toekomstige vraagstukken op het gebied van gezond en veilig werken. Hiervoor namen wij samen met een aantal andere partijen, deel aan een virtuele bijeenkomst. Onze input was vanuit de specifieke rol van de medezeggenschap. In het verslag van de bijeenkomst staan sterkten en zwakten op het gebied van veilig en gezond werken genoemd. Een van de sterkten is dat ‘het wettelijk geregeld is dat de medezeggenschap een rol heeft op het gebied van arbobeleid, om de betrokkenheid van werknemers bij goede arbeidsomstandigheden in bedrijven te vergroten.’ Als zwakte, hierop aansluitend wordt genoemd: ‘De medezeggenschap speelt in de praktijk nog een te beperkte rol bij het arbobeleid, andere onderwerpen (zoals arbeidsvoorwaarden) hebben hogere prioriteit.’

Agenda medezeggenschap

Op basis van deze sterkten en zwakten zijn in de bijeenkomst uitdagingen voor de toekomst geformuleerd. Geconstateerd is dat Arbobeleid en arbeidsomstandigheden nog te weinig op de agenda van de medezeggenschap staan. In de bijeenkomst zijn vervolgens suggesties gedaan voor maatregelen en acties: ‘De rol van de medezeggenschap op arbobeleid versterken.’ Deze suggestie is samen met andere bedoeld om maatregelen en acties te formuleren voor de beleidsagenda 2021 – 2025. Het is dus afwachten hoe deze agenda eruit gaat zien en wat de concrete maatregelen en acties gaan worden om de rol van de medezeggenschap te versterken. Tot nu toe is er niets nieuws onder de zon.

Rol versterken

Dit betekent uiteraard niet dat je als OR of VGWM-commissie op je handen moet blijven zitten. Je kunt nu, binnen het wettelijk kader van WOR en Arbowet, al veel doen om je rol versterken. Op basis van de WOR (art. 28) heb je een stimulerende rol. Deze rol kun je op allerlei manieren verder uitputten. Enkele voor de hand liggende dingen die je kunt doen zijn: het (hoger) op de agenda plaatsen van arbo-vraagstukken, risico’s en knelpunten en gebruik maken van het initiatiefrecht. In het verlengde hiervan, maar toch met een andere insteek, is het optimaal benutten van het instemmingsrecht.

Voor een sterkere rol zijn enkele basisvoorwaarden nodig, zoals voldoende tijd, deskundigheid en goede samenwerking met achterban en interne en externe deskundigen, zoals de preventiemedewerker en bedrijfsarts.

In het verslag zijn uiteraard meer sterke en zwakke punten, uitdagingen en suggesties geformuleerd waarop de medezeggenschap direct of indirect invloed kan uitoefenen. Daarover later meer.

Wordt vervolgd.

Geschreven door Alex Daems, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht