Arbovisie 2040
De overheid, het ministerie van SZW, is nu drukdoende met maatregelen om besmetting door het coronavirus te beperken. Deze maatregelen hebben ook betrekking op de gezondheid van werknemers. Tegelijkertijd kijkt het ministerie ook graag verder vooruit. Zo wordt op dit moment gewerkt aan de totstandkoming van de Arbovisie 2040.
Deze visie volgt op de arbobeleidsagenda 2020. Uit de evaluatie van deze agenda blijkt dat er alle reden is om te werken aan verdere verbetering. Zo overlijden jaarlijks ongeveer 4.100 mensen als gevolg van blootstelling aan belastende factoren op het werk, waarvan 3.000 mensen als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Ook is er een toename van psychosociale aandoeningen, zoals burn-out. Behalve deze resultaten zij ook andere factoren aanleiding om een nieuwe visie te ontwikkelen. Denk daarbij aan ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zoals de toename van flexwerk en vergrijzing van de beroepsbevolking. De Arbovisie 2040 leidt tot nieuw doelen, ambities, maar mogelijk ook tot aanpassing van wet- en regelgeving. In het Arboportaal staat de Arbovisie 2040 kort beschreven.
Bij de ontwikkeling van de Arbovisie 2040 maakt het ministerie van SZW gebruik van advies, aanbevelingen en onderzoeksresultaten van maatschappelijke instituten, zoals de WRR en SER en van kennisinstituten, zoals TNO. Daarnaast wil het ministerie ook belanghebbenden uit de praktijk bij deze ontwikkeling betrekken. Hiervoor is er een traject uitgezet waarin de dialoog met partners, werkgevers en werknemers een centrale rol speelt. SBI Formaat is een van de partners en doet ook actief mee aan de dialoog. Onze bijdrage is sterk gericht op de rol van de medezeggenschap.
In het traject staat een aantal vraagstukken centraal die verdeeld zijn in zes hoofdthema’s: Stelsel, Preventie, Deskundige ondersteuning, Bevorderen naleving, Arbeidsrisico’s en Kennis. In elk thema staan vragen die direct of indirect betrekking hebben op de (rol van de) medezeggenschap. Zo wordt bij het hoofdthema Stelsel uitdrukkelijk gevraagd hoe de samenwerking verloopt tussen werkgevers en werknemers op bedrijfsniveau bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en welke rol de medezeggenschap in bedrijven speelt. Wij zullen onze bevindingen en ervaringen uit het werken met ondernemingsraden en VGWM-commissies in de dialoog inbrengen. Je mag als medezeggenschapper je eigen ervaringen met ons delen. Het ministerie is gevoelig voor letterlijke quotes. We houden het uiteraard anoniem.
We houden jullie op de hoogte.
Geschreven door Alex Daems, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid