Arbeidsomstandigheden: zorgplicht en zorgtaak (2)
Aansluitend op mijn eerdere blog wil ik het nu hebben over ‘voor de onderneming geldende voorschriften’. Dit zijn dus (wettelijke) regelingen waar de werkgever uitvoering aan moet geven en waarbij de ondernemingsraad een bevorderende taak heeft. Echter, om welke voorschriften gaat het nu? Dit is afhankelijk van het type bedrijf. Er zijn wettelijke voorschriften die voor elk bedrijf van toepassing zijn. Denk aan de verplichting tot het voeren van arbobeleid (Arbowet art. 3) en de verplichting om een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) uit te voeren (Arbowet art.5). Deze en andere voorschriften staan in hoofdlijnen in de Arbowet. Nadere specificering vind je in het Arbobesluit en de Arboregeling. Ook hierbij gaat het om voorschriften. Je moet je als OR dus niet alleen beperken tot wat er in de Arbowet staat. Het Arbobesluit en de Arboregeling bevatten voorschriften die een nadere invulling geven, verdieping zijn en vaak verwijzen naar wat in de Arbowet staat.
Naast voorschriften die voor elke organisatie gelden, zijn er ook doelvoorschriften. Doelvoorschriften zijn bepalingen in wet- en regelgeving die de werkgever verplichten om werknemers te beschermen tegen risico’s op de werkvloer. Een doelvoorschrift om blootstelling aan lawaai te voorkomen of beperken geldt niet voor elke onderneming. Je vindt deze in de Arbowet, maar vooral in het Arbobesluit en de Arboregeling.
Om aan de doelvoorschriften te kunnen voldoen zijn er voor de meeste bedrijven middelvoorschriften. Die geven aan hoe de werkgever aan de doelvoorschriften kan/moet voldoen. Middelvoorschriften vind je in de arbocatalogus. Dit is een digitaal oplossingenboek voor de belangrijkste risico’s in de eigen branche. Voor de meeste branches zijn er een of meerdere (deel)catalogi.
Naast de wettelijke voorschriften hebben veel bedrijven ook eigen, interne regels of voorschriften. Bijvoorbeeld over roken en looproutes in het bedrijf. Vaak zijn deze voorschriften in een personeelshandboek beschreven, soms hangen ze aan de muur, bijvoorbeeld in de vorm van pictogrammen.
Om voorschriften te bevorderen, hoef je ze niet allemaal te kennen. Het gaat immers om de ‘voor de onderneming geldende voorschriften’. Wel is het goed dat je de belangrijkste voorschriften kunt vinden, maar ook begrijpt en kunt toepassen. Bijvoorbeeld op situaties die je bespreekbaar wil maken in het gesprek met de bestuurder of preventiemedewerker.
In de volgende blog wil ik ingaan op ‘bevorderen’ door de ondernemingsraad.
Alex Daems, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat