Blog

Anders kijken, anders zien

hr dialoog cafe kennis werkgeverschap kwaliteitsnormen
31 mei 2016 / Frodo de Valk

De wereld om ons heen is voortdurend in beweging en organisaties doen er verstandig aan (nieuwe) kennis en kunde te verwerven, op te bouwen, witte vlekken op te sporen en kansen te (h)erkennen om deze door te vertalen naar aantrekkelijk werkgeverschap en het verbeteren van de werkwijzen en kwaliteitsnormen.

Om deze kansen te zien kan je naar buiten treden om congressen, trainingen en workshops bij te wonen. Een andere mogelijkheid is om buiten naar binnen te halen. Een buitenstaander uit te nodigen en mee te laten kijken.

Vanuit deze gedachte werd ik recentelijk gevraagd door een landelijke zorgorganisatie om aan te schuiven bij het HR café. De stamgasten (alle HR functionarissen) komen een aantal keren per jaar bij elkaar om vooruit te kijken en inspiratie op te doen. Het thema was dit keer ‘Hoe blijven wij een aantrekkelijke werkgever en een concurrerende zorgaanbieder als wij enerzijds steeds kleine contracten aanbieden en anderzijds steeds hogere en professionelere eisen stellen aan onze medewerkers op het gebied van scholing, initiatief en zelfstandigheid. Kunnen wij het in de nabije toekomst wel waarmaken om een nog professionelere setting te worden? Waar lopen betrokken medewerkers binnen en buiten de organisatie tegenaan?’. 

Voor mij als barman de uitdaging om op een pakkende manier de stamgasten ‘in beweging’ te krijgen. Iedereen te prikkelen en inspireren met vragen, voorbeelden en oplossingen van andere organisaties. Juist omdat ik binnen en buiten mag spelen zie en hoor ik veel mooie voorbeelden, recepten voor andere smaken. Gedurende de twee uur durende proeverij hebben we met elkaar gekeken naar hoe de organisatie de juiste mensen kan blijven vinden, binden, boeien, laten groeien en bloeien en indien nodig duurzaam laten afvloeien. Ook hebben we met elkaar ons afgevraagd of de organisatie gebruik kan en mag maken van nudgen om zo de gewenste beweging op gang te brengen.

Tegen sluitingstijd was duidelijk geworden dat het kleuren binnen de lijntjes niks hoeft te zeggen over welke kleuren je kan gebruiken. Juist door kleuren te mengen of andere kleuren te gebruiken ontstaan nieuwe inzichten, oplossingen en kansen. Mijn complimenten aan de stamgasten die bewust op zoek zijn gegaan naar een gast, die anders kijkt. Om met hem aan de toog mee in gesprek te komen.

Frodo de Valk, HR adviseur

Ook iets voor u?

Frodo de Valk is HR adviseur met als specialisatie duurzaam participeren en teamleider Mens & Organisatie voor de Stichting SBI. Hij gaat graag met u in gesprek. U kunt contact met hem opnemen via  06 – 51823273 of frodo.de.valk@sbiformaat.nl.

Deel dit bericht