Blog

Advies over genomen besluit van organisatiewijziging – deel 2

Escalatieladder
10 maart 2020 / David Gerritsen

“Graag jullie advies over het genomen besluit van de organisatiewijziging van vorige maand” – deel 2

Vorige maand is er een belangrijke organisatiewijziging gedaan door de bestuurder. De OR wordt niet geïnformeerd of om advies gevraagd: de WOR wordt niet nageleefd. Het komt vaker voor dan men zou hopen. Wat moet je doen als je wordt gepasseerd als ondernemingsraad door de bestuurder? In het tweede en laatste deel van dit artikel de complete escalatieladder.

Lees hier deel 1 van het artikel

Escaleren naar de achterban

Voor de ondernemingsraad is het een machtig middel: de kracht van de achterban. Je betrekt de achterban in het conflict dat je met de bestuurder hebt. In deze trede hang je de vuile was buiten, waardoor de bestuurder verder onder druk komt te staan. Als de achterban voldoende betrokken is, zal het slechte nieuws niet volkomen uit de lucht zijn komen gevallen; jullie hebben immers een tijd geleden ook de OV vergadering met de bestuurder opgeschort.

Praten met de baas van de bestuurder

Onderbaas, bovenbaas: In deze trede betrek je de Raad van Commissarissen (RvC) of de Raad van Toezicht (RvT) bij jullie conflict. Je legt mondeling en/of schriftelijk de situatie uit en geeft aan waar jullie met de bestuurder tegenaan lopen. Benoem zoveel mogelijk feiten en geef aan wat jullie al gedaan hebben om de bestuurder aan te spreken. De RvC/RvT kan een bruikbare partij zijn, want jullie hebben een gezamenlijk belang: het goed functioneren van de organisatie.

Naar de kantonrechter

De gang naar de kantonrechter, of naar de Ondernemingskamer in het geval van het beroepsrecht, is een van de laatste stappen van de escalatieladder. Voorafgaand aan deze trede is het mogelijk om bemiddeling van de bedrijfscommissie te vragen, maar dit is niet verplicht. Het is niet noodzakelijk een advocaat in te schakelen bij een procedure bij de kantonrechter. Het is wel aan te bevelen. Een advocaat is deskundig op het gebied van juridische procedures. Bovendien kan het gezag van een advocaat soms de werkgever snel overtuigen. Ook de bestuurder zal zich meestal door een deskundige laten bijstaan¹.

En verder..

Er zijn nog twee stappen die niet in de escalatieladder staan, maar wel bovenaan een plek zouden hebben. De eerste is het vertrouwen opzeggen in de bestuurder. Je kunt als ondernemingsraad het vertrouwen opzeggen in de bestuurder, echter heeft dit geen enkel gevolg voor de aanstelling van de bestuurder. Alleen de ‘baas van de bestuurder’ kan de bestuurder van zijn functie zetten. Dit is dus een stap die erg schadelijk is voor de relatie en weinig zoden aan de dijk zet. Je laat er wel ‘bovengedrag’ mee zien, want je stelt je dominant op door zo’n uitspraak te doen. Als de bestuurder echter gewoon in functie blijft, brengt het zoveel schade aan dat een goede samenwerking onmogelijk lijkt.

De tweede (onzichtbare) stap in de escalatieladder is de gang naar de pers. Als het echt uit de hand loopt, dan is het een optie om naar de pers te gaan en daar het verhaal te delen. Net als bij het escaleren naar de achterban, zet je hiermee de bestuurder onder druk. Behalve dat dit de relatie met de bestuurder dusdanig beschadigt dat een goede samenwerking onmogelijk lijkt, kan het ook in strijd zijn met de geheimhouding.

Doordat de stappen ‘opzeggen van vertrouwen’ en ‘gang naar de pers’ naar mijn mening minder doelgericht zijn, hebben we deze buiten de escalatieladder gezet. Het is belangrijk om nogmaals te benadrukken dat de stappen uit de escalatieladder de relatie met de bestuurder kunnen beschadigen. Hoe hoger in de escalatieladder, hoe hoger de kans op schade aan de relatie. Zowel de bestuurder als de ondernemingsraad kunnen hier op lange termijn last van blijven houden, je hebt namelijk elkaar nodig voor goed functionerende medezeggenschap.

Escalatieladder

Geschreven door trainer/adviseur David Gerritsen.

Lees hier deel 1 van het artikel

¹ Bron: Kennisbank SBI Formaat

Deel dit bericht