Blog

Aanpak van verzuim, hoe hoort het niet: de duurzaamheidstoets

duurzaamheidstoets
03 september 2024 / Carolina Verspuij

De afgelopen maanden valt me het op dat in verschillende bedrijven, waar ik kom als trainer/adviseur, weer meer aandacht is voor de duurzaamheidstoets.
Een duurzaamheidstoets houdt in dat wanneer een zieke medewerker weer voor de volle 100% zijn bedongen arbeid verricht, dus zijn normale werkzaamheden uitvoert, de medewerker toch nog ziek gemeld blijft staan. In de meeste gevallen gaat het om een periode van 4 tot 6 weken.

Dit kan gevolgen hebben voor de medewerker. Doordat de medewerker niet hersteld wordt gemeld blijft het Poortwachtertraject doorlopen. Zo kan de medewerker zomaar aan het einde van zijn tweede ziektejaar terecht komen. Dit kan vooral vervelend uitpakken wanneer de betreffende medewerker zich gedurende deze periode opnieuw ziek meldt.

Verschillende scenario’s

Vanuit de ondernemingsraden hoorde ik verschillende scenario’s. In een aantal bedrijven was het de werkgever zelf die de duurzaamheidstoets toepast. Soms zelfs zonder dat de betreffende medewerker hiervan op de hoogte was. In andere gevallen was het de bedrijfsarts die de duurzaamheidstoets adviseerde. Dit laatste maakte mij nieuwsgierig naar hoe de NVAB hierover denkt en ik heb aan hen de vraag voorgelegd. De NVAB is de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, de beroepsvereniging van en voor bedrijfsartsen.

De NVAB geeft aan dat zij leden die hen met deze vraag benaderen het advies geven om geen duurzaamheidstoets te adviseren. Onder andere omdat dit gewoon niet mag.

duurzaamheidstoetsKlik op de afbeelding en maak kennis met de vier trainers/adviseurs van het team arbeid en gezondheid van SBI Formaat.

Het team arbeid en gezondheid van SBI Formaat helpt je graag! Ze begeleiden, trainen en adviseren jouw ondernemingsraad op het gebied van arbo.

De kantonrechter over de duurzaamheidstoets

Op 22 juli 2011 heeft de kantonrechter hier al een duidelijke uitspraak over gedaan. Hierbij ging het om een orderpicker die zijn werkzaamheden als orderpicker volledig had hervat en op advies van de bedrijfsarts, voorlopig nog voor 1 of enkele procenten arbeidsongeschikt moest worden geacht. Welke recente medische gegevens door de bedrijfsarts aan zijn advies ten grondslag liggen is niet toegelicht. Ook is door de bedrijfsarts niet aangegeven wat het “1 of enkele procenten arbeidsongeschikt zijn” inhoudt. Dus welke medische beperkingen er bij de betreffende medewerker feitelijk nog bestaan om zijn functie niet volledig te kunnen uitoefenen. De uitspraak van de rechter was daarom dat de betreffende medewerker met terugwerkende kracht volledig hersteld moest worden gemeld voor zijn werk als orderpicker.

Als werkgever sta je met deze uitspraak echt niet met lege handen. Vanuit de wet zelf is er namelijk al een vorm van “duurzaamheidstoets” van toepassing:  de wettelijke 28 kalenderdagen na een herstelmelding (art. 7:629 lid 10 BW). Bij een nieuwe ziekmelding binnen die periode loopt het Poortwachtertraject namelijk weer gewoon door.

De NAVB geeft nog een goede tip: door bij langdurige verzuimperiodes niet té snel op te bouwen en niet té grote stappen te zetten, juist (ook) niet als volledige werkhervatting in zicht is, wordt vanzelf al goed getest in hoeverre de werknemer duurzaam inzetbaar is voor het werk.

Bijkomend voordeel, hiermee geef je als werkgever blijk van goed werkgeverschap, voorkom je een mogelijk verstoorde arbeidsrelatie en draag je bij aan een organisatie waar het prettig werken is. Een win-win voor werkgever, OR en vooral voor de medewerker.

Geschreven door Carolina Verspuij,Carolina Verspuij SBI Formaat
trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht