Aanpak van verzuim: heel veel smaken
Onlangs begeleidde ik een organisatie waarbij eerder signalen waren dat het gevoerde verzuimbeleid niet als prettig wordt ondervonden. De organisatie heeft naar aanleiding van deze signalen dit beleid deels aangepast. Helaas heeft deze wijziging niet tot het gewenste resultaat geleid. Wat is er aan de hand? Om deze vraag te beantwoorden, wordt eerst dieper ingegaan op de verschillende verzuimmodellen en waar een goed verzuimbeleid aan moet voldoen.
Verzuimmodellen
Er zijn diverse modellen die een organisatie kan hanteren om verzuim te benaderen. Achter deze modellen zit een visie. Om een model te kiezen dat aansluit bij de visie, missie en strategie van een organisatie, is het van belang om de achterliggende visie van zo’n model te kennen. In hoofdlijnen zijn er drie modellen, maar een mix van deze modellen is ook mogelijk:
- Het medisch model
- Het belasting/ belastbaarheidsmodel
- Het gedragsmodel
In onderstaand artikel ga ik dieper in op de achtergronden van deze modellen.
Ziekmelden
Een medewerker die zich ziek voelt, meldt zich bij de eerste twee modellen ziek waarna het verzuimproces gaat lopen. In het derde model vraagt de medewerker verzuimverlof aan. Veelal een leidinggevende geeft in dit geval toestemming voor verlof nadat de arbeidsmogelijkheden zijn onderzocht. Hier zit een spanningsveld. Wat nu als een leidinggevende geen toestemming geeft voor verlof omdat deze van mening is dat een medewerker wel in staat is om te werken? In dat geval is de bedrijfsarts de deskundige om te beoordelen of er sprake is van ziekte (medisch arbeidsongeschikt).
Met de OR aan de slag met het verzuimbeleid? Bereid je goed voor tijdens de training OR en ziekteverzuimbeleid.
Verzuimbeleid
Om alle procedures, afspraken en regelingen in goede banen te leiden is een goed verzuimbeleid van belang. Een goed verzuimbeleid bestaat uit vier sporen, die allemaal voldoende aandacht moeten krijgen in het beleid. De eerste stap is het registreren van (juiste) gegevens. Vervolgens kan de organisatie preventieve acties uitvoeren. Het derde spoor is een goede begeleiding van zieke medewerkers en het laatste spoor is een goede organisatie.
In onderstaand artikel ga ik uitgebreid in op de voorwaarden waaraan een goed verzuimbeleid moet voldoen. Daarnaast bespreek ik de verschillende verzuimmodellen en het gebruik maken van drempels. Verder laat ik de wijzen van ziekmelden aan bod komen en in het verlengde daarvan de vraag wanneer iemand weer is hersteld. Tenslotte kom ik terug op de eerste vraag: wat was er aan de hand bij de organisatie die ik begeleidde?
Geschreven door Wendy Roescher, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat.