Aanbestedingen in Zorg en Welzijn
Aanbestedingen in de zorg zijn niet verplicht, maar als de geldschieter een opdracht aanbesteedt heeft de zorgorganisatie niet veel keuze. De ondernemingsraad zou tijdig om advies gevraagd moeten worden over het al dan niet deelnemen aan een aanbesteding. Aan aanbestedingen zitten veel nadelen. Zowel het niet mee doen aan als het niet gegund krijgen, kunnen gevolgen hebben voor het personeel. Maar ook wanneer de organisatie een aanbesteding “wint” kan dit problemen opleveren, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt.
Aanbesteden
Veel gemeenten doen aanbestedingen van ouderenzorg, welzijnswerk en jeugdzorg in het kader van de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de jeugdwet. Aanbestedingen worden ook gedaan door het zorgkantoor, voor toekenning van gelden uit de wet langdurige zorg (WLZ). Soms treedt een instelling als hoofdaannemer op, en die brengt een deel van het werk bij andere instellingen onder die dan als onderaannemer fungeren….
In het artikel beschrijft organisatieadviseur Els van der Valk aanbestedingen in de zorg, aan welke eisen een aanbesteding moet voldoen, of ze verplicht zijn en wat de voor- en nadelen zijn.
Lees hier het volledige artikel
Wil je meer weten over aanbestedingen? Neem dan contact op onze organisatieadviseurs.