Op deze pagina vind je interessante informatie geselecteerd door expertiseteam Arbeid & Gezondheid om jou te helpen in jouw werk als medezeggenschapslid, preventiemedewerker, vertrouwenspersoon of arbocoördinator. Lees de blogs die de teamleden hebben geschreven of bekijk informatieve voorlichtingsvideo’s.
Alle blogs geschreven door expertiseteam Arbeid & Gezondheid
Onderwerpen
Arbovisie 2040
Op dit moment wordt er gewerkt aan de totstandkoming van de Arbovisie 2040. Deze visie volgt op de arbobeleidsagenda 2020. Uit de evaluatie van deze agenda blijkt dat er alle reden is om te werken aan verdere verbetering. Zo overlijden jaarlijks ongeveer 4.100 mensen als gevolg van blootstelling aan belastende factoren op het werk, waarvan 3.000 mensen als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Lees verder
- Blog: Arbovisie 2040 – Visie op het arbobeleid
- Blog: Arbovisie 2040 (2) – Sterke en zwakke punten medezeggenschap
Gevaarlijke stoffen
Het jaarplan 2020 van De Inspectie SZW benadrukt dat er een belangrijke rol ligt voor de medezeggenschap en heeft daarom recentelijk een handreiking ontwikkeld voor ondernemingsraden over gevaarlijke stoffen.
Lees ook
- Blog: De rol van de OR bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen, juist nu belangrijk!
- Blog: Gevaarlijke stoffen en veiligheidscultuur
- Blog: Voorlichting over gevaarlijke stoffen
- Blog: STOP met gevaarlijke stoffen
- Blog: Blootstelling aan gevaarlijke stoffen: samen aanpakken!
Medewerkersbetrokkenheid
Webinar Medewerkersbetrokkenheid gezond en veilig werken – SCCM
Het betrekken van medewerkers door ‘participatie en consultatie’ is een belangrijk onderdeel van de ISO 45001-norm voor gezond en veilig werken. In dit webinar ging Alex Daems van SBI Formaat in op zowel de praktische invulling hiervan als de samenhang met eisen in de Arbowet en de Wet op de ondernemingsraden (WOR).
Thuiswerken
Napo is aan het telewerken om de pandemie te stoppen
Vanwege de maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden, moeten veel mensen vanuit huis werken. Dat is misschien niet altijd even goed als werken op kantoor. Er zijn veel nieuwe factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de werkplek, het alleen werken, gezin en kinderen om je heen, allerlei onderbrekingen en het vinden van een nieuwe werkroutine. Napo wil ervoor zorgen dat iedereen productief en zo veilig en gezond mogelijk thuis kan werken.
Lees ook
- Blog: De thuiswerkplek
- Blog: Beeldschermwerk in coronatijd
- Blog: De beeldschermbril, ook bij thuiswerken!