Mag een ambtelijk secretaris meepraten in het OR-overleg?
Deze vraag wordt regelmatig in de training praktische vaardigheden voor (ambtelijk) secretarissen gesteld.
De WOR zegt niks over het wel of niet meepraten in een OR-overleg door ambtelijk secretarissen. De WOR zegt wel dat alléén OR-leden stemrecht hebben.
De praktijk geeft een zeer divers beeld. Bij sommige ondernemingsraden moet de ambtelijk secretaris de mond houden, zijn/haar functie in de vergadering is dan notuleren. In andere ondernemingsraden mag een ambtelijk secretaris adviseren, sterker nog: wordt verwacht dat een ambtelijk secretaris adviseert.
Mijn visie is: elk advies is welkom. De ambtelijk secretaris heeft vaak ervaring en deskundigheid op het gebied van medezeggenschap. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?
Er is slechts één maar: een ambtelijk secretaris kan soms door haar/zijn ervaring en kennis een discussie domineren…. Dan is het goed om afspraken te maken over de inbreng die wél gewenst is. De uiteindelijke besluitvorming moet liggen bij de OR-leden. Adviezen van de ambtelijk secretaris kunnen gaan over de wet-technische aspecten (advies- of instemmingsplichtig e.d.) maar ook over strategie: bijvoorbeeld het formuleren van een advies, wel of niet eerst benaderen van stakeholders of MT-leden e.d.
Er zijn ook ambtelijk secretarissen die meediscussiëren over de inhoud: wat vindt hij/zij ervan, welke ervaring heeft hij/zij met dit onderwerp binnen de organisatie?
De OR is een vertegenwoordigend orgaan, hij vertegenwoordigt de medewerkers van de betreffende organisatie. Soms doen ondernemingsraden hun best om achterbanleden te motiveren om eens naar een vergadering te komen, zodat een (andere) mening ingebracht kan worden. Soms worden deskundigen uitgenodigd voor een specifiek onderwerp. Alles met als doel om als OR meer kennis te verkrijgen….. OR-en met een ambtelijk secretaris hebben eigenlijk een stukje extra: een achterbanlid die steeds bij de vergadering aanwezig is!
Een ambtelijk secretaris die extern wordt ingehuurd is geen lid van de achterban en deze mening over het functioneren van de organisatie is dan dus niet relevant. Wel zijn deze externe ambtelijk secretarissen juist deskundig op het gebied van medezeggenschap. Het is aan de OR om deze deskundigheid wel of niet te gebruiken.
Hoe gaat het in jullie overleg aan toe? Als ambtelijk secretaris, wat is jouw visie op de rol die jij wil vervullen in de OR? Schrijf je in voor de training De (ambtelijk) secretaris: praktische vaardigheden en we gaan in op de manier waarop jij jouw taak als secretaris concreet invult.